Vandaag gebeurt het: de Elon Musks ruimtewagen is hier

Vanavond gaat Elon Musks meest bizarre plan echt gebeuren. Bovenop de grootste private ruimteraket ooit staat zijn eerste Tesla Roadster klaar om de ruimte in geschoten te worden. Om 19:30 is het live te volgen.

Voor zijn nieuwste ruimtevaartproject heeft Elon Musk drie raketten aan elkaar gebonden. Bij elkaar kunnen ze veel grotere en zwaardere spullen de ruimte in tillen. Omdat het een proeflancering is, heeft SpaceX geen satellieten aan boord: als er iets misgaat is dat een veel te duur geintje. De lading die mee gaat is Elon Musks eigen Tesla Roadster uit 2009. De auto, uitgevoerd in Midnight Cherry rood is een dierbaar relikwie uit de collectie van de miljardair. Desondanks laat hij de auto het heelal in schieten: de auto wordt gericht op Mars en zou daar als alles goed gaat via een flinke omweg over een fiks aantal jaar arriveren.

In de bestuurdersstoel heeft Musk een ruimtepak neergezet. Het is de eerste keer dat het pak, dat ontworpen is voor de bemande vluchten die SpaceX in de planning heeft, de ruimte in zal gaan. De figuur op de bestuurdersstoel heet Starman: het geheel is een ode aan de twee jaar overleden superster David Bowie. De Tesla Roadster zal tijdens de lancering het nummer Space Oddity van Bowie afspelen.

Tijdens de eerste test van de Falcon raket werd een kaas in de ruimte losgelaten. Dat was toen een ode aan Monty Python's legendarische Cheese Shop sketch van Michael Palin en John Cleese.

De lancering is vanavond vanaf een uur of 19:00 live te volgen via onderstaande stream. De verwachte lancering is om 19:30 uur. Daarna weten we of de eerste echte ruimtewagen een feit is.

Alles is go. We gaan autorijden in de ruimte!