Al die crashende trucks? Onervaren rijders

Niet iedereen die een vrachtwagen bestuurt is een trucker, er zitten ook veel lui achter het stuur die alleen maar een rijbewijs hebben. Er is een groot tekort aan vaklui volgens verzekeringsmaatschappij TVM.

De schade tijdens wegtransport is de laatste tijd met een procent of vijf à tien toegenomen. Rijkswaterstaat spreekt zelfs over een stijging van het aantal ongevallen die twintig procent beloopt. Dat komt niet alleen door Jan en Mien die zitten te Whatsappen achter het stuur, het komt ook door de vaak te onervaren chauffeurs op de truck.

In 2016 gebeurden er 4.734 incidenten op de snelweg, maar in 2017 liep dat aantal al tegen de 5.700 aan. Daarvan waren 3.000 kopstaartbotsingen: "Dat zijn bizar hoge aantallen," aldus Arjan Bos van TVM. Volgens hem heeft het voornamelijk te maken met onervarenheid van de chauffeurs, waardoor ze situaties niet goed kunnen inschatten.

Volgens Bos is er een nijpend tekort aan vakmensen die de vrachtwagens kunnen besturen. Er is plaats voor nog zevenduizend nieuwe chauffeurs, wat ervoor zorgt dat iedereen met een rijbewijs de weg op gestuurd wordt, ook als ze nog te weinig ervaring hebben. De drukte op de weg draagt ook bij aan het toenemen van het aantal schadegevallen. Als laatste wordt toch nog eens naar de smartphone gewezen: "duidelijk is in ieder geval dat bij 90 procent van alle ongevallen menselijk falen een rol speelt."

De oplossing moet gezocht worden in meer opleidingen voor de truckers, maar ook in automatisering in de cabine. Als de vrachtwagen sneller in de gaten heeft dat de chauffeur niet ziet wat er op de weg gebeurt, dan kan de computer dan ingrijpen. Ja, chauffeurs, als jullie (sorry, we doelen op die falende collega's) zo te werk gaan, dan is het niet verwonderlijk dat de branche graag autonome trucks wil hebben.