WEC verplaatst compleet raceweekend voor Fernando Alonso

Niemand kan ontkennen dat het World Endurance Championship zijn best doet om exposure te krijgen. Nu Fernando Alonso heeft aangekondigd dat hij het hele seizoen gaat rijden wordt de race in Fuji verplaatst omdat de Spanjaard anders niet kan meedoen.

Het officiële schema van het FIA WEC is plotseling veranderd. De race in Fuji vindt niet, zoals eerder gepland, plaats op 21 oktober, maar is plotseling verplaats naar 14 oktober. Daar is maar een reden voor aan te wijzen: op 21 oktober is de Grand Prix van Amerika en daar moet Fernando Alonso aantreden. De Spanjaard had immers onlangs aangekondigd dat hij alle races die niet clashen met een Formule 1-weekend zou gaan rijden. En hey presto, nu is er plotseling geen enkel weekend meer dat botst met F1.

De overige rijders zijn niet erg te spreken over de beslissing. Op zich niet heel vreemd, er zijn 41 teams met rijders en het schema wordt in de war gegooid voor één man. De verandering is wel goed te verklaren: Indy 500 kreeg vorig jaar veel meer aandacht in de gebieden waar Formule 1 grootschalig gevolgd wordt (en waar de legendarische race doorgaans minder goed wordt bekeken). Het FIA WEC heeft de laatste jaren te kampen met steeds dalende interesse en met het uitvallen van de grote merken als Porsche en Audi is een publiekstrekker nodig. Fernando Alonso kan die rol op zich nemen. 

De Spanjaard is uiteraard wel blij met de verplaatsing, zo kan hij beide seizoenen tegelijk oppakken. Het is voor Giedo van der Garde en Frits van Eerd te hopen dat ze nog geen afspraken hadden gemaakt op 14 oktober.