Tesla jaagt op lithium voor Model 3

Om de productie van auto's op te kunnen voeren heeft Tesla dringend meer lithium nodig. De grondstof voor accu's gaat in de komende tijd schaarser worden, daarom heeft het bedrijf van Elon Musk een betrouwbare aanvoer nodig.

Het breekpunt voor de productie van de Tesla Model 3 is niet de kwaliteit van de bouw, maar de aanvoer van voldoende accu's. De Gigafactory draait wel op volle toeren, maar de productie loopt nmog niet lekker omdat het proces toch moeilijk blijkt te gaan dan gedacht. "Battery module production has been a limiting factor on Model 3 output. We were a little overconfident and complacent in thinking this is something we know and understand," aldus Elon Musk afgelopen woensdag.

De problemen hebben voorlopig nog te maken met het configureren van de accupakketten uit batterijen die al geleverd zijn. Toch voorziet het bedrijf in de toekomst nog meer problemen. Daarbij richten de strategen zich verder naar de bovenkant van de supply-chain: het lithium. Nu alle automakers achter dat metaal aan gaan jagen, wordt de vraag straks erg groot. Op dit moment gaat vrijwel de hele productie naar producenten van consumentenelectronica, maar auto's hebben veel grotere accupakketten nodig. 

Om een tekort voor te zijn lijkt Tesla nu van plan om een belang te kopen in een van de grootste producenten van lithium, SQM. Een aandeel in het Chileens bedrijf kan ervoor zorgen dat Tesla verzekerd is van een ongestoorde aanvoer van het spul, ook als de vraag verder toeneemt. De productie stijgt nog niet hard genoeg om de toenemende vraag aan te kunnen, waardoor de wereldvoorraad behoorlijk aan het slinken is. In 2017 was de vraag naar het metaal 50.000 ton groot, maar de verwachting is dat er in 2030 als vijf keer zo veel nodig is. De prijs van lithium steeg de afgelopen twee jaar al met meer dan honderd procent, terwijl nog geen enkele grote autofabrikant een significant belang heeft genomen in de producenten.

Overigens is Tesla niet de enige fabrikant die last heeft van weinig batterijen. Ook de overige producenten staan te springen om meer accu's voor hun (nieuw te introduceren) stekkerauto's.