Europa: 'Hee, bouw eens tien gigafactories'

Als het aan de EU ligt, komen er tien gigafactories in Europa. Dat is wat er ongeveer nodig is om alle geplande elektrische auto's ook daadwerkelijk van batterijen te voorzien. Overheden en bedrijven moeten meer investeren volgens de EU.

Eurocomissaris Maros Sefcovic die leider is van het team dat werkt aan een Europese Energie-Unie vindt dat er niet genoeg gebeurt op het gebied van accufabrieken in Europa. In 2025 is er al behoefte aan een capaciteit van 35 gWu aan batterijen, maar dat gaat niet vanzelf gebeuren. De Verenigde Staten (dankzij Elon Musk) en China (dankzij veel lithium) hebben een grote voorsprong op Europa.

Europa moet dat gat gaan inlopen en daarbij mag een verboden woord van stal gehaald worden: staatssteun. De Europese Investeringsbank draagt inmiddels al bij aan projecten op het gebied van batterijproductie. In Zweden wordt gebouwd aan NorthVolt, dat is opgezet door een vertrokken bestuurslid van Tesla. De Zweden hebben €52,5 miljoen uit Europa aangetrokken om in 2023 te kunnen beginnen. In de tussentijd wordt ook in Duitsland, Frankrijk, Polen, Tsjechië, Slowakije en Portugal gewerkt aan fabrieken. 

Opvallende afwezige in dit rijtje: Nederland. Speelt ons land onder de radar mee, of wordt hier maximaal gesuft? We hebben de laatste maanden in ieder geval niets meer gehoord over die nieuwe Gigafactories van Elon Musk waar zo ongeveer alle Nederlandse gemeentes naar aan het hengelen waren.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5df21b9dc2960', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });