Formule 1 auto's leveren veel te veel data op voor teams

De teams in de Formule 1 hebben problemen met het opslaan en verwerken van de grote hoeveelheden data die de tests en races opleveren. Bij Williams spreken ze over petabytes die ze allemaal ergens moeten opruimen. Weggooien is immers zonde.

Niet geheel toevallig komt dit bericht naar buiten terwijl Williams een overeenkomst sloot met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van data back-ups. Dit bedrijf gaat nu alle data die Williams heeft liggen verwerken op een handige manier zodat het veilig is opgeborgen, maar ook makkelijk vindbaar is.

De gegevens die een team verzamelt lopen al gauw in de gigabytes. Tijdens een weekend komt er radioverkeer binnen, maar ook alle camerahoeken worden opgeslagen en dan is zijn er nog alle sensors die op de wagens zitten. Tel daar de gegevens van de meetpunten in de baan, de weersomstandigheden en dergelijke bij op, en dan heb je over een paar fikse harde schijven vol. Probleem is dat die dan ergens op een circuit staan en dat alles ook op het hoofdkwartier nodig is. 

Daar in Oxfordshire hebben ze dan ook nog alle nullen en enen van de afgelopen seizoen liggen en alles wat ze hebben ontdekt in simulaties en windtunneltest. De berg met informatie is onhoudbaar en bijna onverwerkbaar (ook daarom moet het worden opgeslagen, zodat het later door een computer getrokken kan worden om tot nieuwe inzichten te komen).

Een van de feiten waar je waarschijnlijk van met je oren staat te klapperen is dat Williams nu gaat werken aan het afschaffen van datatapes. Wij hebben sinds de Commodore 64 nauwelijks nog een tapestreamer gezien, maar blijkbaar heeft de hightechwereld van de F1 ze gewoon nog in huis. Technisch directeur Graem Hackland van Williams hierover: "We’re about to remove tape, that’s one of the most important things we’re going to achieve together." Sommige daarvan zijn "three, four, five years or, dare I say, even older than that. We’ve got tapes on this site, no one even remembers how old those tapes are." Dankzij Williams' nieuwe partner Acronis is dat waarschijnlijk binnenkort verleden tijd. Williams stapt vanuit de twintigste eeuw de wereld van cloud binnen. We zullen zien wat het vernieuwde dataverwerken dit jaar aan Lance Stroll en Sergey Sirotkin gaat brengen, het zou mooi zijn als de Martinikleuren weer eens wat vaker vooraan het veld te zien zouden zijn.