De vaste flitspalen worden een steeds grotere kaskraker voor de overheid nu ze allemaal digitaal zijn geworden. De overstap van analoge fotorolletjes naar chipkaarten en internetverbindingen zorgt ervoor dat de pakkans nu honderd procent is. Je zou zeggen, waarschuwingsappje aan en rijden maar. Blijkbaar is dat niet het geval.
In Wateringen lijkt in ieder geval weinig gebruik gemaakt te worden van alarmpjes om de flitspalen aan te kondigen. Op de Wippolderlaan in de Westlandse plaats is het gemiddeld zes keer per uur raak en dat is goed voor €3 miljoen inkomsten uit bijna 50.000 bekeuringen. De paal is daarmee de nieuwe flitskampioen van Nederland en lost Hilversum af in de toptien.
Opvallend is het dat de topnotering van de paal op de afrit van de A27 in Hilversum blijkbaar veel onoplettende chauffeurs heeft wakkergeschud. In 2016 ging de flitser daar 102.000 keer af, maar na de ophef is dat aantal in 2017 meer dan gehalveerd. De handhavers balen daar helemaal niet van (zeggen ze) en zijn ook niet tegen het gebruik van apps als Waze en Flitsmeister: "Alles wat ertoe bijdraagt dat er minder hard wordt gereden, juichen wij toe. Het gaat ons erom dat de verkeersveiligheid wordt verbeterd. Dan is alle hulp welkom."
- Wateringen (Zuid-Holland) 49.721
- Hilversum (Noord-Holland) 48.902
- Helmond (Noord-Brabant) 33.963
- Venlo (Limburg) 32.693
- Sluis (Zeeland) 31.491
- Putten (Gelderland) 29.849
- Groningen (Groningen) 23.348
- Utrechtse Heuvelrug (Utrecht) 19.883
- Enschede (Overijssel) 17.177
- Almere (Flevoland) 14.357
- Assen (Drenthe) 13.109
- Leeuwarden (Friesland) 6.606
Wie de cijfers van de rinkelende bermkassa's bekijkt, bekruipt meteen het gevoel dat in het gejaagde westen van het land de grootste slaapkoppen rondrijden. De Friezen letten blijkbaar het beste op, in hun lege provincie kun je een flitspaal natuurlijk al van kilometers afstand zien staan, maar dat kan je ook van Zeeland zeggen. De Zeeuwen weten desondanks de flitspaal in Sluis allemaal over het hoofd te zien.
Mariël van Dam van de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) waarschuwt in De Telegraaf dat iedereen ook op andere plekken rustig moet rijden: "Er wordt ook intensief gehandhaafd door de politie. Met mobiele laser- en radarapparatuur en staandehoudingen wordt er actief gejaagd. Het afgelopen jaar gebeurde dat bijna 485.000 keer." Van het totaal van 9,2 miljoen boetes is 45 procent afkomstig van de flitspalen, ruim 15 procent ervan komt van trajectcontroles.