U zoekt een Fisker Karma? Dit staat er te koop

Kort geleden was een Fisker Karma nog slechts het domein van de CEO of het Quote 500-lid. Inmiddels is het anders, de eerste stekkerhybride limousine kost een fractie van wat hij nieuw moest opbrengen. Welke moet je hebben?

In 2012 was het een opvallende verschijning aan de bovenkant van de automarkt: de Fisker Karma. De Deense auto-ontwerper Henrik Fisker bracht zijn visie op de toekomst. Waar Elon Musk voor de volledig elektrische aandrijving ging, dacht Fisker dat accu's en een motor de beste manier naar voren waren. 

De auto werd best goed verkocht maar het bedrijf kampte voortdurend met opstartproblemen. De accubouwer leverde niet-werkende batterijen en ging vervolgens failliet. Dat leverde Fisker een enorme financiële strop op en het gooide de productie in de war, met als gevolg dat ook Fisker in april 2013 omviel na het bouwen van ongeveer 2.450 auto's.  

Een van de onhandige dingen die Fisker deed (of die de Nederlandse overheid voor ze bedacht) is dat de Karma 51 gram CO2 per kilometer uistootte. Daardoor kwam hij net niet in aanmerking voor 0% bijtelling, later paste het bedrijf wat aan, waardoor de auto op 49 gram per kilometer uitkwam en wel in het laagste bijtellingstarief terechtkwam. toch was het hoe dan ook beter geweest om geen stokoude viercilinder bij GM uit het rek te trekken en voor iets moderners te gaan, zoals de BMW-motoren die Fisker had gepland in het volgende model - dat nooit kwam.

Wat is er nu nog over van de prijs van minimaal €101.745 die je in 2011 moest overmaken om een Fisker voor je deur te parkeren? Hieronder een selectie occasions die we op GasPedaal.nl vonden (of eigenlijk: dit zijn de zeven Karma's die je in Nederland kunt kopen). 

's Lands een duurste Fisker staat te koop bij een BMW-dealer in Heerenveen. Het betreft een Ecosport-uitvoering met zo'n beetje alle extra's. De grijs metallic gespoten auto heeft 106.000 kilometer op de teller, dus hij is uitgebreid getest (zullen we maar zeggen), maar voor dertig euro meer heb je er een met bijna de helft minder kilometers op de klok. De benzinemotor is een 2,0 liter viercilinder met turbo, die als range extender werkt: de wielen worden altijd door de elektromotoren aangedreven. Wil je hem voor de deur zetten, dan moet je €39.900 in Heerenveen achterlaten.

De eigenaar van deze Fisker Karma heeft er in 5,5 jaar maar 55.000 kilometer mee gereden. Dan vraag je je toch af wat hem (haar) heeft bezield om deze auto te kopen, aangezien de eigenaar toch al een vrij beperkte koolstofvoetafdruk had. Deze duurste Fisker van het land is bijna nooit gebruikt, maar heeft ook het 'karige' interieurpakket: EcoStandard. Voor €39.930 is deze Karma je milieuvriendje. 

Met een prijs en een kilometerstand die in het midden liggen van alle te koop staande Karma's wint deze Fisker de midden-award. Met net over een ton op de teller, zou de auto nog wel een tijdje mee moeten kunnen. Onlangs is hij op update geweest bij de importeur, dus ook technologisch lijkt de auto in orde. Volgens de verkoper loopt hij 75 kilometer op zijn batterijpakket en slaat daarna de viercilinder aan om de boel bij te laden. De EcoStandard heeft wel de halfleren bekleding aan boord en mag voor €35.000 weg

De een na duurste Karma van het land heeft ook de meeste kilometers, maar deze drieduizend euro goedkopere Karma heeft 16.000 kilostappen minder op de kerfstok. Het is wel een model van de duurste EcoSport-uitvoering, dus gelukkig zijn er alleen natuurlijk omgevallen bomen in het interieur verwerkt (waarschijnlijk zijn de koeien die in de stoel zitten wel gewoon tegen een slachthuis aangelopen). Uiterlijk heeft de eerste eigenaar duidelijk gemikt op een zwarte kant: zowel het spuitwerk als het interieur is in de donkere tint uitgevoerd. De auto die voor €36.500 de uwe is ontving onlangs een nieuwe lader en ook de meest recente software. 

De jongste Fisker Karma van Nederland staat te koop in Alkmaar. De auto is voor het eerst geregistreerd in december 2013 en is uitgevoerd in het zilver, met een zwart halflederen interieur, het is dan ook een EcoSport-editie. Op de kilometerteller prijken bijna 130.000 afgelegde km's. Met zijn prijs van €33.880 zit hij net iets onder het gemiddelde.

Enerzijds is het een van de saaiste kleuren die je op een auto kunt spuiten, maar op een Fisker Karma -met al zijn welvingen- staat grijs goed. Aangezien het een EcoStandard-model is, gaan we ervan uit dat er geen leren bekleding in de auto zit (toch een beetje een teleurstelling), helaas is het op de foto's niet te zien. De verkoper wil er €34.800 voor hebben.

Met zijn prijs ontloopt de goedkoopste Karma de duurste niet erg. De auto's zijn dan ook bijna allemaal uit exact hetzelfde bouwjaar. Het betreft een auto die uit de Verenigde Staten is geïmporteerd en kan nog aanspraak maken op 0% bijtelling. De kilometerstand is 155.000 en de uitvoering is EcoSport, waardoor het interieur met hout dat gered is uit bosbranden is aangekleed.