Mercedes als politiewagen? Dit is beter dan een B-Klasse

Iemand bij de inkoopclub van de Nederlandse politie heeft bedacht dat het indruk maakt als je een ster op je wagen hebt staan. Daarna kozen ze de B-Klasse uit voor de surveillanten. Mercedes kiest voor deze politiewagens.

Op de grote internationale politiematerieelbeurs (zou dat op een scrabblebord passen?) alias General Police Equipment Exhibition & Conference (GPEC) in Frankfurt toont Mercedes komende week zijn politiekunnen. Alles wat de Duitsers maken dat inzetbaar is door de Hermandad gaat mee, maar reken niet op een B-Klasse. De hoge bejaardenschuiver uit Stuttgart blijft gewoon in de garage staan, want er komen echte auto's mee.

Als eerste coole politiemobiel stellen de Schwabense autobouwers graag de X-Klasse voor. De omgekatte Nissan Navarra (heus waar, geen enkel plaatwerkdeel is hetzelfde, aldus Mercedes) ziet er goed uit in zijn zwaailichtuitmonstering. Sowieso is het zilver met blauw van de Duitse Polizei een indrukwekkender aanzicht dan de asymmetrische streepjestoestand op de Nederlandse witte wagens. De ster op buikhoogte maakt toch net wat meer indruk dan de B'tjes die straks door Nederland je beste vriend gaan zijn. 

Ook nemen de Stuttgarters een Vito mee die dienst moet doen als teamvervoer of radioverbindingswagen. Ziet er leuk uit, maar wellicht maakte Nederland met de keus voor Sprinters en Vito's hier toch de juiste beslissing.

Dan komt de auto die de agenten natuurlijk hadden moeten kiezen (niet op de plaats van de nieuwe A6'en, maar in plaats van de B-Klasses die in aantocht zijn): de E-Klasse Estate. Voorin heeft de E220d de nieuwe diesel liggen die verbeterde uitstootwaarden heeft, goed als de politie niet iedereen wil doodgassen.

Om dat thema nog wat verder door te trekken heeft Mercedes uiteraard ook een hybridemodel bij zich. De GLC 350e 4Matic gebruikt ongeveer tweeënhalve liter brandstof per honderd kilometer. Het verbruik is te danken aan de plug-in hybride motor die de auto een heel stuk op batterij klan laten rijden (daarbij moeten de zwaailichten uiteraard uit blijven, want die verbruiken ook stroom).

Mocht de politie helemaal stoer op pad willen gaan (wellicht is dit een tip voor de Engelse politie) dan biedt Mercedes de Arocs 3251 L 8x4 heavy-duty truck aan. Inderdaad een veelwielaangedreven truck die hoog boven het gewone volk uitsteekt. Handig om in te zetten als de tegenstanders zich ook met trucks verplaatsen (of als deze nog niet geleverd zijn).