Richard Branson bouwt eerste hyperloop in India

De eerste vaccuumbuis voor hyperloops wordt niet gebouwd door Elon Musk, maar door zijn spirituele voorganger Richard Branson. De Britse maffe miljardair wil het vliegveld van Mumbai dichterbij brengen.

Hyperloop One, dat na een financiële injectie van Richard Branson tegenwoordig als Virgin Hyperloop One door het leven gaat, gaat in India een testtraject bouwen voor de vacuumbuistrein. Het eerste gedeelte moet al binnen twee à drie jaar testklaar zijn, waarna de rest van de verbinding binnen zeven jaar in gebruik moet worden genomen. Voor zoiets nieuws als hyperloop, lijkt dat wel een vrij kort tijdschema; iets ouderwets als de Noord-Zuidlijn kost immers nog steeds vijfentwintig jaar om te bouwen.

Als de lijn af is, moet de verbinding tussen de stad Pune en het vliegveld van Mumbai nog maar 25 minuten reizen opleveren. Tot nu toe duurde de reis nog drie uur langer.

Branson tekende afgelopen zondag de overeenkomst in Mumbai. Daarbij is ook een principeakkoord bereikt over een groter hyperloopnetwerk rondom de grote Indiase stad. Het plan is onderdeel van een €124 miljard groot pakket om de Indiase verbindingen te verbeteren. Daarbij komt er ook een 500 kilometer lange hogesnelheidstrein tussen de metropolen Mumbai en Ahmedabad.

Als de lijn echt over zeven jaar al in bedrijf kan komen, betekent het dat de tijd tussen het initiële idee en de uitvoering maar twaalf jaar is. Elon Musk sprak in 2013 voor het eerst over een idee dat hij Hyperloop noemde. Het is ook bijzonder dat India het eerste land zou zijn met een afgesloten vacuumbuis als trein: het is moeilijk om op het dak van een hyperloopcapsule te gaan zitten.