De druktecijfers van het CBS bevestigen het filebeeld van vorig jaar. De VID constateerde eind december al dat de groei van het aantal files stagneert. Daarmee lijken we dus eindelijk een maximum te gaan bereiken na de 'gelukzalige' jaren van de crisis.
Van 2014 tot 2015 steeg de drukte op de weg ineens weer explosief, maar sindsdien is het nauwelijks nog drukker geworden. Gemiddeld reden er in 2017 per uur 2.262 voertuigen over een stuk snelweg, dat is nog geen procent meer dan in het jaar ervoor. De stijging tussen 2012 en 2017 was overigens acht procent.
Het drukste punt op het Nederlandse snelwegnetwerk is het stuk A10 tussen knooppunt de Nieuwe Meer en de afrit Buitenveldert (bij de RAI). Per dag kwamen daar gemiddeld 113.000 auto's voorbij. Gek genoeg is het op hetzelfde stuk weg, maar de andere kant uit, net een beetje minder druk. Van Buitenveldert naar de Nieuwe Meer op de A10 is het op één na drukste punt in Nederland.
De A4 bij Schiphol, tussen knooppunt Burgerveen en knooppunt De Hoek en de A27 tussen de knooppunten Lunetten en Rijnsweerd richting De Bilt, volgen op kleine afstand met 110.000 auto's per dag.
Hoewel het wagenpark stijgt, lijkt de filedruk en verkeersintensiteit af te vlakken. Des te meer reden om nu te investeren in het oplossen van de files: blijkbaar gaan er niet méér mensen rijden als de weg wordt verbeterd.