U zoekt een betaalbare BMW M? Dit staat er te koop

Waar Mercedes een tuner moest kopen om stoere versies van de eigen auto's te krijgen, daar gebruikte BMW de Motorsport-afdeling om auto's op te fluffen. Het leidde tot legendes als de M3 en M5, maar ook de M Roadster en M Coupé. Wat staat er te koop?

In tegenstelling tot de M pakketten en M-stickertjes op auto's zijn de echte M-modellen van BMW vrij exclusief. Zeker de oer-M3 is een auto die je niet dagelijks meer tegenkomt, het is echter wel een youngtimer om op je verlanglijstje te zetten. De eerste M5 ging aanvankelijk nog als 535i M van de hand, voordat de verdere cijfertjes werden gedumpt om plaats te maken voor het korte M5. De M's van BMW worden eigenlijk nooit echt betaalbaar, toch zit er hier en daar een auto tussen die misschien wel mee naar huis mag. Hieronder een selectie occasions die we op GasPedaal.nl vonden.

De woorden E30, M3 en goedkoop komen doorgaans niet bij elkaar in de buurt voor. Ook in dit geval betekent 'goedkoopste' absoluut niet dat je weinig geld kwijt bent. Voor honderd euro minder dan tachtigduizend euro is deze grijze M3 die bij een BMW-dealer te koop staat best een aardige deal. De 105.000 kilometer op de teller lijken misschien wat erg weinig, maar we kunnen de geschiedenis van de auto niet zien, misschien hebben de opvolgende bezitters echt zuinig gedaan met de auto. 

Voor bijna een ton euro's kan je ook kiezen voor de duurste M3 die te koop staat in Nederland. Dit exemplaar is een EVO 2 met Nr. 363 van 500, wat onder meer inhoudt dat de motor 25 pk meer levert (220 pk). De auto heeft grotere wielen en heeft lichtgewicht glas op de zij- en achterruiten. Het Macaoblau metallic zorgt ervoor dat de auto er schitterend uitziet (zegt deze liefhebber van blauwe auto's). Het interieur vertoont een van de mooiste karakteristieken van de jaren tachtig: ruitjesbekleding van stof. Onder de motorkap vinden we de viercilinder die in dit geval in M-kleuren is uitgevoerd.

Volgens de verkoper rijdt deze M5 van de eerste generatie goed, maar is er wel wat onderhoud aan het exterieur nodig. Met een vers laklaagje zou dit een geweldig verzamelobject moeten zijn. De auto uit 1986 kost in ieder geval een stuk minder dan de maar een paar jaar jongere E30 M3's hierboven. Opvallend genoeg is dit knutselmodel ook de duurste 535i M die te koop staat in Nederland, voor €26.450 gaat hij met je mee naar de spuiterij.

Voor vierduizend euro minder kun je ook een 535i M kopen die al af is, althans de verkoper vertelt ons dat. Deze auto uit januair 1985 heeft volgens de meter 120.200 gereden. Dat lijkt ons volstrekt niet aannemelijk: waar een M3 misschien ooit al als wegzetobject gekocht kan zijn, is een 5-Serie altijd een zakenlimousine geweest. Zeker in de jaren tachtig is deze auto gewoon gebruikt door een succesvolle zakenman. Maar dit exemplaar komt niet uit Nederland, het is ergens uit Azië geïmporteerd. Dat geeft je twee opties: het verhaal klopt van geen kant, of -en wie zegt dat het niet waar is- de auto is echt keurig netjes behandeld en zuinig opgeborgen geweest. Hoe dan ook: voor €22.950 heb je een future classic in handen.

De Z3 is een BMW uit de tijd dat de ontwerpers in München even het spoor kwijt waren en allerlei ronde vormen in de auto's in wilden bouwen. Desondanks is het een grappige auto, die zeker met de 3,2 liter zes-in-lijn 321 pk in het lange vooronder had liggen. Dit exemplaar is niet uit Nederland afkomstig en dat maakt hem net onhandig: met zijn rechtse stuur heeft de auto nu een Engelse registratie en hij moet nog ingevoerd worden. Met €13.950 is het echter wel de goedkoopste 'echte M' die momenteel in Nederland te koop staat.

De M Coupé is misschien wel een van de spirituele voorgangers van de huidige M2. Niet op het gebied van uiterlijk natuurlijk, maar wel op het vlak van totale zinloosheid. Het is een kleine auto met een veel te grote motor erin. Deze auto is een Nederlands model, wat betekent dat er de 321 pk zescilinder inzit die de achterwielen aandrijft. Met bouwjaar 1999 is het een van de oudere M Coupés, maar dat vindt zijn weerslag in de prijs, met €24.950 eigenlijk nog (of alweer) best aan de prijs voor een twintig jaar oude auto.