Design-expert: 'Ontwerp Red Bull-wagen is perfect'

Nu acht van de tien ontwerpen voor het komende jaar bekend zijn kunnen experts beginnen met het vergelijken van de auto's. Enrique Scalabroni, oud-technisch directeur denkt dat het ontwerp van de Red Bulls het beste is gelukt.

Kijkend naar de eerste acht auto's die komende week beginnen met de pre-season tests in Barcelona is de grootste verandering dit jaar de grote teenslipper om de coureur. Het ding is niet alleen een hinderlijk obstakel in het gezichtsveld van de piloten. Dat is echter niet het grootste probleem van de veiligheids-wc-bril: aerodynamisch zit het geval op een onhandige plaats.

Door de wervelingen van de luchtstroom om de halo komt er minder lucht in de airbox boven de coureur. Het is te zien in aan de vele gaten die dit jaar rondom de motor zijn aangebracht. Het bontst maakt Sauber het, met een Zwitserse gatenkaas boven de rijder. Er zijn ook een paar renstallen die spoilertjes op de halo hebben geplaatst zodat de lucht de goede kant op wordt gebogen.

Allemaal leuk bedacht, volgens oud-Ferrari en -Williams technisch directeur Enrique Scalabroni, maar niet geweldig. Volgens hem heeft alleen Adrian Newey het echt goed gedaan en daarmee dicht hij Max Verstappen en Daniel Ricciardo meteen goede kansen toe. Tegen Motorsport zegt hij: "Zonder enige twijfel de RB14. Ik kan me voorstellen dat menigeen verrast is door deze keuze maar Adrian Newey is naar mijn mening op technisch vlak beter dan ieder ander. Het grootste probleem van de 2018-machines is de halo en dat heeft hij opgelost." 

Doordat de motoren minder lucht krijgen in verband met het halo-obstakel, kunnen de volle prestaties niet bereikt worden. Adrian Newey (die geen fan is van vleugels) heeft dit opgelost door nog meer rake in het ontwerp in te bouwen. De RB14 staat zó hoog op zijn achterwielen dat de airbox boven de halo uitsteekt en volle verse lucht kan happen.

Scalabroni vervolgt: "Voor dit jaar heeft Adrian Newey onderzocht hoe ver de achterkant omhoog gebracht moet worden om de halo de luchtbaan richting airbox niet te laten beïnvloeden. Daardoor kan Red Bull het volledige beschikbare vermogen van de Renault V6 benutten. Mercedes wordt juist het meeste beïnvloed door de negatieve effecten van de halo."

Voor de chauvinisten (en voor de fans van Australische coureurs) eindigt de oud-F1-man ook met een perfecte uitspraak: "Als Red Bull geen problemen met de betrouwbaarheid krijgt, wordt het lastig om Max Verstappen en Daniel Ricciardo te stoppen." Als de Renaultmotoren het dit jaar maar blijven doen.