DHL-baas: we verdienen een Tesla Semi in twee jaar terug

Elon Musk kan beloven dat zijn nieuwe vrachtwagen supersnel kan optrekken, maar daar hebben vervoerders geen snars aan. Voor hun draait alles om de Total Cost of Ownership, DHL heeft het nagerekend en zij verwachten de wagens snel terug te verdienen.

DHL-baas Jim Monkmeyer heeft veel vertrouwen in Elon Musk, maar nog niet genoeg om meteen helemaal over te stappen op elektrische vrachtwagens. Eerst gaat DHL testen met een kleine vloot van tien Tesla Semi's, maar de verwachtingen zijn hoog. 

Gebaseerd op de verwachtte kosten en het onderhoud denkt Monkmeyer dat het verschil in aanschafprijs van de Semi's en een gewone dieseltruck in twee jaar terugverdiend is. Tegen Reuters zegt hij: "We are estimating that we could have pay back within a year-and-a-half based on energy usage as well as lower maintenance cost." Vooral het gebrek aan bewegende en schurende delen in de motor gaat veel geld besparen: "The maintenance savings can be enormous as well. Just because the engines are much simpler in terms of the number of parts and the complexities of the parts."

DHL is geen totale beginner op het gebied van elektrische distributie. Als dochter van Deutsche Post hebben de koeriers al ervaring met de StreetScooter waarvan het bedrijf er vijfduizend in dienst heeft. Dat zorgt er ook voor dat DHL niet volledig op Tesla gericht wordt, hoewel Tesla belooft dat hun trucks per kilometer ongeveer twintig procent goedkoper gaan uitvallen. 

De grootste uitdaging wordt echter het maken van genoeg oplaadpunten om de vrachtwagens weer bij te vullen met elektriciteit. Die megachargers moeten op de goede plaatsen staan en er is een netwerk nodig, want vrachtwagens die niet rijden, kosten geld.