Elektrische auto's moeten meer lawaai gaan maken

De makers van elektrische auto's krijgen een extra jaar de tijd om hun auto's lawaaiiger te maken. Het is ook nooit goed, nu auto's eindelijk stil zijn gemaakt, vinden overheden ze ineens gevaarlijk en daarom moeten ze nepgeluid gaan maken vanaf 2020.

In de Verenigde Staten moeten elektrische auto's over twee jaar een apparaatje aan boord hebben dat een geluid maakt om voetgangers te waarschuwen dat ze eraan komen. De gedachte is dat elektrische auto's die langzamer dan 30 kilometer per uur rijden zo ongemerkt kunnen aan komen sluipen dat het gevaarlijk is. Vooral blinden en slechtzienden hebben geen idee dat ze gevaar lopen om platgereden te worden.

De nieuwe regels zijn controversieel omdat het stille rijgedrag juist een van de belangrijkste pluspunten van een elektrische auto is. In steden is die stilte altijd als een belangrijk argument voor hybride en elektrische mobiliteit gezien. Berekeningen hebben echter aangetoond dat een batterijauto 19% meer kans maakt om betrokken te raken bij een aanrijding met een voetganger. Simpelweg vanwege het feit dat een minder goed oplettende voetganger helemaal niet hoort dat er een auto aankomt.

Autofabrikanten moeten in 2020 'noise devices' gaan inbouwen. Dat houdt in dat er minimaal een speakertje aan de voorkant van de auto moet komen. Welk geluid eruit moet gaan komen is nog niet duidelijk, maar het moet er uiteindelijk voor zorgen dat voetganger en fietsers doorhebben dat er een gemotoriseerd voertuig aankomt. Tegelijkertijd is het niet de bedoeling dat er een nieuw soort geluidsvervuiling ontstaat.

Electrek citeert Elon Musk die een aantal jaar geleden al brainstormde over een prettig geluid dat alleen klinkt als sensors in de auto voelen dat er mensen in de buurt zijn. Dit maakt het vervolgens wel een hoogtechnologische oplossing voor een klein probleem. Het is de vraag wanneer de Europese regelgevers het idee van e Amerikanen gaan overnemen en wij opgescheept worden met piepende elektromobielen.