Mazda: de wankelmotor is helemaal niet dood.

De wankelmotor was ooit het beste van het beste. Veel power, compact en goedkoop. Op papier dan, in de praktijk bleek het vooral een onbetrouwbare zuiplap te zijn. Perfect om te gebruiken in elektrische auto's. 

De wankelmotor is een gruwelijke dood gestorven nadat hij in de Mazda RX-8 voor meer problemen zorgde dan dat nodig was. Hoog olieverbruik en algemene betrouwbaarheidsproblemen zijn heel normaal voor eigenaren van dit type auto. Daarom leek het Mazda verstandig om dit soort motoren niet meer voor aandrijving te gebruiken, maar ze in te zetten in elektrische auto's. Hierin wordt namelijk alleen de range extender aangedreven door een benzinemotortje. Door de wankel rotatiemotor in te zetten voor dit doeleinde wordt er veel minder van het blokje gevraagd en komen alle voordelen veel beter van pas. Het design is goedkoper te produceren, is kleiner en is veel minder gevoelig voor trillingen dan normale verbrandingsmotoren. 

Daarnaast wordt het blok extra uitgekleed naar maar één rotor, waar er normaliter twee, drie of vier rotors geplaatst werden.  Vermoedelijk om extra zuinigheid en meer ruimtebesparing te bewerkstelligen. Het concept hiervan is al eerder getoond in een Mazda 2 hybride. Volgens een woordvoerder van Mazda kunnen we uit de dood herrezen wankelmotor in 2019 verwachten. Deze wordt dan onderdeel van een compleet nieuw elektrisch voertuig dat ongeveer even groot moet worden als de huidige Mazda 3.