Adrian Newey weg als designbaas bij Red Bull Racing

Ontwerpgenie Adrian Newey doet een stapje terug in het designteam van Red Bull Racing. De Brit heeft zelf zijn vervanger Pierre Waché aangewezen. De nieuwe opperdesigner was al onderdeel van het tekenteam dat de RB14 maakte.

De auto voor 2018 staat klaar en is behoorlijk goed uit de tests gekomen. Blijkbaar is ook Adrian Newey tevreden met het resultaat, want hij stapt per direct op als technisch directeur van Aston Martin Red Bull Racing, het team van Max Verstappen en Daniel Ricciardo.

De nieuwe baas maakte afgelopen jaar onderdeel uit van het driemanschap dat onder Adrian Newey stond (de andere twee zijn Rob Marshal en Paul Monagham). Volgens de Franse sportkrant l'Équipe wacht de nieuwe baas een zware taak om in de schoenen van Newey te treden. Waché is zich daarvan bewust, maar maakt zich niet speciaal zorgen (hij werkte immers al samen met de succesvolste designer van de grid): "Ik weet wat er van me verwacht wordt op deze positie. En het brengt een zeker risico met zich mee. Dat schrikt me echter niet af, maar ik ken de resultaatsverplichting die op me drukt. En ik heb er zin in om te laten zien dat ik het kan."

Neweys opvolger werkte eerst voor Michelin en daarna voor Sauber, voordat hij bij Red Bull Racing terechtkwam. Volgens de krant glunderde Waché trots over het feit dat Newey hem zelf voor de post heeft gevraagd: "Ik ga niet meteen alles veranderen, maar ik ga het wel anders doen. Hij [Newey] werkt altijd veel aan de aero, maar ik werk aan de verbinding met de grond. De band is iets complex, daarvan ben ik gepassioneerd."

Het vertrek van Newey van de toppositie komt enerzijds als een volstrekte verrassing, maar anderzijds is het iets dat al voorspelbaar was. De Brit heeft alles al gewonnen en was de laatste jaren al onderweg naar de uitgang. Het designdebacle dat het begin van het vorige seizoen met de RB13 gebeurde bracht hem weer terug. Nu de nieuwe auto goed op de kaart staat kan Adrian zijn kindje loslaten en zelf laten lopen rijden. Overigens blijft Newey wel bij Red Bull Racing werken, maar niet als degene met de dagelijkse leiding.