U zoekt een Land Rover Defender? Dit staat er te koop

Het is een beetje de moeder van alle terreinwagens de Land Rover Defender. Inmiddels is het beestje helaas uit productie, maar in de bijna zeventig jaar dat hij gebouwd werd zijn er genoeg exemplaren afgeleverd om nu een Youngtimer te zoeken.

De Land Rover Defender is de opvolger van de de auto die in 1948 zijn leven begon als gewoon Land Rover. Over de jaren kwamen er meer verschillende carrosserievarianten bij en later ook andere auto's die de naam Land Rover voerden. In 1983 kreeg de auto een nieuwe naam: 90, 110, of 127 om de lengte van de auto inches weer te geven.

Vanaf 1990 loste Land Rover het naamprobleem op door de aluminium koets op een ladderframe Defender te dopen. Sindsdien was het meteen duidelijk om welke LaRo je het had. In 2016 viel echter het doek voor de antieke terreinwagen, in tegenstelling tot Mercedes die een identieke, maar volstrekt vernieuwde versie van zijn G-Klasse bouwde, koos JLR voor een nieuw model, dat we nog steeds niet hebben gezien. 

Voor ons is dat een mooi moment in de tijd om 1990 als oudste Youngtimer te nemen. Het jongste jaar is 2003: vijftien jaar geleden: de bovengrens voor Youngtimers. Dit is onze selectie van te koop staande Defenders op Gaspedaal.nl.

Met bouwjaar september 2003 is deze Defender nog net niet officieel een Youngtimer, maar hij mag toch mee omdat hij duur en mooi is. Deze auto is helemaal toegerust om het terrein in te gaan, met zijn extra brede spoorbreedte en de nieuwe BF Goodrich terreinbanden die eronder zitten. Voorin ligt de 2,5 liter TD5-motor die ervoor zorgt dat je nergens vast komt te zitten. Wie te ver gaat in het terrein en opvalt, wordt gered door de extern geplaatste rolkooi. Voor €39.950 is dit oranje monster het uwe.

In 2000 reed Lara Croft (Angelina Jolie) Defender in de film Tomb Raider. Voor Land Rover de reden om een Tomb Raider-editie uit te brengen met allerlei dikke goodies erop. De auto heeft een snorkel een roofrack met daarop flinke schijnwerpers, een pickup achterkant met daarop een tentje en -helaas- gewoon een velours interieur. Sinds juli 2002 reed de auto ongeveer 185.000 kilometer en voor €26.844 staat hij bij u voor de deur, zonder Angelina Jolie.

Bij auto's uit 1997 die slechts 67.327 kilometer gereden hebben slaan alle alarmen bij ons aan. Hoe kan een bijna 21 jaar oude auto nou zo weinig hebben gereden? Waarom zou je een Defender kopen en hem vervolgens niet gebruiken? Heeft deze auto voornamelijk op een trailer van de ANWB gestaan om van de vluchtstrook naar een garage gebracht te worden? We weten het niet. Desondanks ziet deze lange Defender er goed uit en zal de 2,5 liter diesel het nog wel even uit moeten houden (als de kilometerstand correct is). Voor €21.950 kunt u het uitproberen.

Opvallend genoeg is de Defender met de meeste kilometers ook een witte, maar dan één met een dichte achterkant, alias hardtop. In principe heeft deze LaRo-motor zijn pensioengerechtigde leeftijd wel zo'n beetje gehaald, door de 430.000 kilometer onder de wielen. Deze terreinbestelbus kan desondanks vast nog wel iemand blij maken. Voor €9.950 kan je hem bijna niet laten staan.

Hoewel het de oudste Defender 110 van dit stel is, hebben we hier ook een van de mooiste auto's voor ons. Met zijn net niet helemaal legergroene glanslak en canvas doek over de bagageruimte ziet de auto er 'net echt' uit. De terreinwagen reed 297.235 kilometer sinds hij in 1994 op de weg werd gezet. De verkoper heeft de auto altijd zelf in onderhoud gehad en de nieuwe eigenaar wordt pas de tweede koper van de €12.950 kostende auto. 

Deze rode terreinbestelbus heeft onlangs het een en ander aan onderhoud ontvangen. Zo werd de achterbalk vervangen, het kan een teken zijn dat de auto goed is onderhouden (wat de verkoper dan ook aanprijst). 266.496 sinds 1999 is niet belachelijk veel of weinig en dat is ook de prijs van €11.950 niet.

Met €6.200 is de minst dure Land Rover Defender van dit moment nog steeds niet extreem goedkoop. Deze auto komt uit mei 2000 en is dus nog een relatief jonkie. Hij is geïmporteerd uit Spanje en is door de droogte daar nog roestvrij en wordt geleverd inclusief Spaans stof en zand. De kilometerteller staat op 314.000 kilometer, en dat zal wel kloppen (het lijkt ons stug dat een terugdraaier er niet nog een paar kilometer af zou trekken).