Ferrari vindt 10 pk onderweg naar F1-seizoensstart

De komende eenentwintig races moeten de teams met maar drie motoren kunnen uitrijden. Daarom zijn veel onderdelen zuiniger afgesteld. Ferrari lijkt desondanks extra paarden uit het blok te halen.

Een verhoging van het vermogen met 10 pk lijkt niet heel veel op een paar honderd van die krachtunits, maar het is een belangrijke stap voor Ferrari. In de pre-season-tests zag Ferrari er aardig uit, maar de prestaties waren niet echt spetterend. Dat zegt nog niets, want ieder team werkte zijn eigen programma af.

Aangezien er dit jaar een race meer is, maar er een motor minder mag worden afgeschreven, moeten alle krachtbronnen zeven races meegaan. Een flinke stap ten opzichte van de vijf die vorig jaar verplicht waren. Die verandering betekent dat de teams deze winter voornamelijk aan de betrouwbaarheid hebben gewerkt. Power gains waren bijzaak: de motor moet het in ieder geval uithouden zodat je geen uitvalraces en gridstraffen pakt.

Ferrari lijkt in de afgelopen weken zowel op het punt van de betrouwbaarheid, als op de output van de V6 turbo stappen te hebben gemaakt. Alles wijst erop dat er nog 10 pk is gevonden.

Het turbosysteem is lichter geworden, maar schijnt ook een grotere boost te geven in een kortere opspintijd. Gevolg is dus een toename van 10 pk die net het verschil kan maken voor de pole position of net wel die DRS detectie. De tweede motor (die in de achtste race pas mag worden ingebouwd) moet in principe nog meer power brengen. 

Het speculeren is natuurlijk allemaal erg leuk, maar vanaf vrijdag zien we de auto's voor het eerst tegen elkaar rijden en zaterdag en zondag wordt het echt menens.