In het langeafstandsracen zien we het al jaren: de Le Mans-prototypes waarvan de coureurs op het rechte stuk even de rechtervoet liften om zo wat minder brandstof te verbruiken. Het gaat ten koste van de topsnelheid, maar je bespaart er tijd in de pitstraat mee, omdat je minder vaak hoeft te stoppen voor peut (en iemand bij de FIA heeft verzonnen dat het leuk is om een aparte regel te maken voor het maximum aan energie dat je tijdens een ronde mag verbruiken).
Tanken doen ze in de Formule 1 niet meer sinds 2010, dus moet je ervoor zorgen dat je van start tot finish op dezelfde hoeveelheid brandstof kunt rijden. Als er een safety car in de race is geweest, dan is dat voor de meeste teams geen probleem, maar tijdens een normale volgasrace wel.
Zeker een baan als Melbourne waar dit weekend veel volgas gereden wordt, kan een probleem opleveren. De teams weten nog niet precies hoeveel brandstof er doorheen zal gaan tijdens de Grand Prix, maar het zou een probleem kunnen worden. Rijders als Brendon Hartley zijn dan in het voordeel. De Toro Rosso-piloot heeft dankzij zijn jarenlange verblijf in de LMP1-wagens van Porsche al een heel fijn rechtervoetje dat precies weet hoe er zo zuinig mogelijk zo hard mogelijk gereden kan worden.
Een van de redenen waarom brandstof dit jaar plotseling weer een probleem kan worden voor de teams is -jawel, daar issie weer- de halo. Het ding zit aerodynamisch in de weg, maar de ontzettend stevige constructie van het ding brengt ook nog eens de nodige kilo's op de weegschaal. Tel daarbij op dat de motoren weer hogere snelheden moeten uitpersen en je weet dat het spelletje minder zuinig is geworden.
De FIA heeft echter een strikte brandstoflimiet ingevoerd en gaat die (met dank aan de GroenLinks-stemmers wereldwijd) niet oprekken. Een race (van start tot finish) moet met maximaal 105 kilogram aan brandstof worden verreden.
Je zou zeggen: 'dan rijden ze toch gewoon een beetje langzamer met zijn allen?' Helaas, dat kan niet. Er is namelijk een nogal succesvol team dat briljante technici in dienst heeft. Die techneuten hebben het voor elkaar gekregen om de auto zowel zuiniger als sneller te maken. Hoe dat team heet? Mercedes.
De rest moet dus mee, maar wellicht leidt dat taferelen als de Grand Prix van San Marino in 1985. Toen vielen de rijders bij bosjes uit (vanaf leidende positie). Thierry Boutsen duwde zijn auto over de finish, terwijl Alain Prost, die als eerste finishte, werd gediskwalificeerd omdat hij niet genoeg brandstof meer had (zijn auto was te licht).