Max Verstappen vierde in kwalificatie Australië

HELLO NEW SEASON! De kop is eraf met de kwalificatie voor de Grand Prix van Australië. Na een natte derde vrije training is de baan nu weer opgedroogd. Lewis Hamilton start vanaf pole position, terwijl Max Verstappen de vierde plek claimt.
@media (max-width: 679px){#fig-65e3a90800317 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e3a90800317 img{#fig-65e3a90800317 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e3a90800317 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e3a90800317 img{#fig-65e3a90800317 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e3a90800317 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e3a90800317 img{#fig-65e3a90800317 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e3a90800317 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e3a90800317 img{#fig-65e3a90800317 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

De pole position van Lewis Hamilton met een gat van zes tienden naar de rest van het veld is fenomenaal te noemen. De Duitsers hebben ondanks de afschaffing van het olieverbranden nog steeds een kwalificatiestand in de motor die raketsnelheid aan de auto geeft. Zijn teamgenoot Valtteri Bottas heeft geen tijd kunnen zetten doordat hij zijn Mercedes in de derde kwalificatiesessie afschrijft in de muur.

De tweede en derde startplaats zijn voor de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen. Max Verstappen en Daniel Ricciardo claimen de vierde en vijfde stek. Voor de Australiër betekent dat hij morgen vanaf de achtste plek start, door een gridstraf.

Opvallend zijn de twee auto's van het Amerikaanse Haas team. Kevin Magnussen en Romain Grosjean nemen de plaats in die vorig jaar gereserveerd was voor Sergio Perez en Esteban Ocon van Force India. Die twee kemphanen haalden deze keer echter de laatste kwalificatiesessie niet.

Nico Hülkenberg is de eerste man die in 2018 naar buiten rijdt voor een getimede ronde. Na een minuut of drie is het hele veld op de baan om zo snel mogelijk een tijd te zetten die toegang biedt tot de tweede kwalificatiesessie. De Ferrari's van Raikkonen en Vetel zetten als eerste een snelle tijd, terwijl Lewis Hamilton zich tussen de twee rode auto's plaatst. De Brit had een momentje overstuur, waardoor hij wat tijd verloor. Max Verstappen en Daniel Ricciardo zijn de laatste twee coureurs die een tijd noteren: Ricciardo rijdt een tweede tijd, terwijl Max daar twee tienden achter staat. 

Na de mislukte ronde rijdt Hamilton nog een keer over het circuit, waarna hij de tijd van de Red Bulls verbetert, maar hij haalt Raikkonen nog niet in. De wereldkampioen lijkt het niet te kunnen verkroppen dat hij niet de snelste tijd rijdt, dus plakt hij er nog een rondje achteraan. Deze derde poging is eindelijk twee tienden sneller dan de tijd van de Finse Ferraricoureur.

Vlak voor het vallen van de vlag staat Hamilton vooraan, gevolgd door Raikkonen en Sebastian Vettel, en daarna de Red Bulls van Verstappen en Ricciardo.

Zoals verwacht vallen de Saubers uit, maar tegen alle voorspellingen is Ericsson sneller dan Leclerc. De tweede Williams haalt de cut ook niet, terwijl ook de beide Toro Rosso's na een kwartier alweer uitgereden zijn.

Out: HAR, ERI, LEC, SIR, GAS

Max Verstappen pakt de stier bij de hoorns en rijdt als eerste naar buiten, Raikkonen volgt hem op gepaste afstand, waarna ook Vettel de baan opzoekt. Na de eerste run staat Lewis vooraan, gevolgd door Raikkonen, Vettel en Bottas. Verstappen rijdt een vijfde tijd, maar heeft zijn tijd, net als Ricciardo, gezet op Supersoft-banden. Het kan zijn dat ze die keus maken om morgen op die banden te kunnen starten.

Nico Hülkenberg rijdt bij een van de bochtencombinaties door het grind en kan geen tijd zetten. Overigens betrekt de lucht boven Melbourne nu snel, waardoor het misschien nog even kan gaan regenen in de kwalificatie.

Met nog ruim twee minuten op de klok rijdt het hele veld weer naar buiten voor een tweede run. Voor Hülkenberg is het belangrijk omdat hij nog geen tijd had. Verstappen verbetert zijn tijd naar 36 honderdsten achter Hamilton, terwijl hij dus op een hardere band rijdt, dat is een goede tijd. Vettel zet intussen de snelste ronde neer. Opvallend is dat de beide McLarens de enige door Renault aangedreven rijders zijn die niet de laatste kwalificatiesessie halen.

Out: ALO, VAN, PER, STR, OCO

De derde sessie begint met een rode vlag door een glijpartij van Valtteri Bottas. De Fin rijdt zijn Mercedes in bocht 2 te ver over de kerbs, waardoor hij de baan aframt en zijn Mercedes behoorlijk afschrijft. De volledige achterkant en linkerkant van de auto zijn beschadigd. Valtteri komt met zijn crash de statistieken binnen als eerste brokkenpiloot van 2018.

Met een waarschuwing voor mogelijke gladheid door hydraulische vloeistof in bocht 2 gaat de sessie weer verder zonder Bottas. Het is daarom aan Hamilton om te laten zien hoe snel de Mercedes kan in kwalificatiemodus. Hij rijdt een 1:22,051, maar Verstappen rijdt slechts 61 duizendsten langzamer. Vettel is echter nog wat sneller dan Max: 34 duizendsten achter de wereldkampioen. Raikkonen rijdt de vierde tijd en Ricciardo zet de vijfde snelste ronde. De Australiër voelt dat er nog veel meer in zijn auto zit, terwijl Verstappen meldt dat hij meer grip op zijn voorwielen wil hebben. Het is wachten op de tweede poging van de teams.

Met nog drieënhalve minuut rijdt het veld weer naar buiten voor de volgende run. Lewis rijdt als een wilde en rijdt een 1:21, 164. Kimi Raikkonen rijdt de tweede tijd, net voor Max, maar Vettel duwt de Nederlander naar de vierde plaats.

Nog niet genoeg Formule 1 gezien? Check de vernieuwde Autobahn F1 Show met Sylvana en Steijn.