Veilingsnoep. BMW 507 van motorsportlegende John Surtees

Een BMW 507 is op zichzelf al een  uniek item waarvoor je een flinke omrit naar een veiling zou maken. Deze 507 is nog wat specialer omdat hij van sportheld John Surtees was, de enige wereldkampioen Formule 1 én MotoGP.

Om te beginnen met de voormalig eigenaar van de auto, John Surtees. Hij presteerde iets bijzonders dat tot op de dag van vandaag nog niemand anders is gelukt: zowel wereldkampioen worden op twee wielen (vier keer), als op vier wielen (één keer). We mogen nu graag opkijken naar Fernando Alonso die een poging wil doen om de Triple Crown of Motorsport (winnen van GP Monaco, Le Mans en Indy 500) te behalen, maar eigenlijk is dat niet zo heel bijzonder in vergelijking met Surtees' prestatie: er zijn verschillende coureurs die het kunstje van de Triple Crown geklaard hebben. 

John Surtees deed iets veel moeilijkers door na vier wereldtitels op de MV Agusta over te stappen in een Ferrari en het nog eens te doen in de Formule 1. Nadat Surtees in 1957 zijn eerste wereldtitel haalde op de 500cc-motorfiets, zag hij een BMW 507 rijden en hij was onder de indruk. Toen graaf Domenico Agusta (de teambaas) hem vroeg wat hij als cadeau voor de overwinning wilde, besloot Surtees de lat hoog te leggen en om een BMW 507 te vragen. Uiteindelijk kreeg hij de auto van de graaf voor de helft cadeau, de andere helft legde John zelf 

De schitterende BMW beviel Surtees wel, maar hij vond dat het allemaal wel wat harder kon, dus ging de auto terug naar BMW. Daar werd meer vermogen en kracht gevonden in de motor en vervolgens zond Surtees het apparaat langs Dunlop om er andere schijfremmen onder te hangen.

Hoewel Enzo Ferrari vond dat werknemer Surtees in een Ferrari moest rijden, bleef de Brit gewoon met zijn BMW rijden als hij daar zin in had. Dat deed hij regelmatig en ook lang: hij heeft de auto zelfs zijn hele leven gehouden, tot zijn overlijden nu exact een jaar geleden.

De auto wordt komende zomer op het Goodwood Festival of Speed geveild door Bonham's. Een prijs is nog niet gegeven, maar onlangs werd een 507 van de tweede eigenaar voor €1.776.875 geveild in Parijs. Het feit dat er maar 254 exemplaren van de 507 werden gemaakt en dat deze ook nog eens van John Surtees was, zal hem waarschijnlijk nog wel dichter bij de twee miljoen gaan duwen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e257d8e271f9', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });