Mercedes legt uit: dit is de party mode van Lewis Hamilton

In de eerste twee kwalificatiesessies van de Grand Prix in Melbourne leken de Ferrari's en de Red Bulls best mee te kunnen komen met de auto van Lewis Hamilton, maar in Q3 was hij van een andere orde, dankzij Party Mode. Of niet?

Als je Lewis Hamilton zou vragen in welke motormodus hij het liefste rijdt, dan antwoordt hij 'party mode'. Het is de motorstand waarbij alles is gericht op maximale prestaties, maar dat gaat ten koste van wat andere dingen. Eén daarvan is dit seizoen extra belangrijk: betrouwbaarheid. De motor moet immers zeven races mee kunnen, voordat er weer een nieuw V6-blok achterin de Mercedes gehangen kan worden. De party mode staat dus niet altijd aan.

Volgens Mercedes heeft hun motor drie basisstanden, die voortkomen uit de opbouw van de motor. Het is een geheel van de gewone verbrandingsmotor, met daaraan de turbo, een MGU-K en MGU-H, en de regelunits die de complete krachtbron laten werken. Bij de start van de race staat het blok vol open: alles is gericht op beschikbaarheid van het volledige vermogen om de auto zo hard mogelijk te laten wegvliegen bij de concurrentie. Nadeel van die stand is dat de hardware nogal heet wordt, wat we in Australië zagen, toen zowel de auto van Hamilton als die van Bottas bleken te kampen met oververhitting.

Als het geheel te warm wordt, moeten de coureurs overstappen op de 'conservation mode' daarin is de Mercedes nog steeds wel beter dan de rest, maar er komt weinig echt spektakel uit de V6. In Melbourne was te zien dat Hamilton wegzakte bij Sebastian Vettel die met schone lucht vooraan reed. Dankzij het moeilijke inhalen moest Lewis zijn Duitse concurrent laten lopen en de motor koelen. In sommige standen zal de nadruk meer liggen op de kracht uit de MGU-H en MGU-K terwijl de auto soms ook zo min mogelijk van die extra elektrische boosts verbruikt.

Mercedes bezweert dat ze geen echte party mode hebben (met extra olieverbranding en allerlei bijzondere dingen om de motor echt op te pompen), en dat Hamilton in de kwalificatie niks bijzonders in de motor had aangezet. De zes tienden die hij voor de rest van het veld uitreed moeten toch ergens vandaan zijn gekomen. 

De Duitsers hebben een duidelijke handleiding gemaakt waarin staat hoeveel kilometer een motor in welke stand mag rijden. Zo kunnen de teams (ook de klanten Force India en Williams) zelf bepalen wanneer ze welke modus inschakelen. Mercedes denkt dat de echte test van de instellingen en de motor pas in het vierde raceweekend in Baku gaat komen. Door de lange rechte stukken is het een circuit dat zwaar is voor de motor.