Pole position Sebastian Vettel, Max Verstappen start vijftiende in Bahrein

Max Verstappen staat helaas ver achteraan door een foutje waarmee hij zijn auto afschrijft in de chicane. Lewis Hamilton heeft vijf plaatsen gridstraf te pakken, waardoor hij ook niet vooraan staat. De pole position is voor de Ferrari van Sebastian Vettel.
@media (max-width: 679px){#fig-65e694dfc5fcd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e694dfc5fcd img{#fig-65e694dfc5fcd img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e694dfc5fcd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e694dfc5fcd img{#fig-65e694dfc5fcd img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e694dfc5fcd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e694dfc5fcd img{#fig-65e694dfc5fcd img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e694dfc5fcd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e694dfc5fcd img{#fig-65e694dfc5fcd img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Sebastian Vettel was veruit het snelste op het asfalt in Bahrein, zijn ploeggenoot Kimi Raikkonen staat naast hem op de eerste rij. Daarachter zijn het Valtteri Bottas en Daniel Ricciardo. De Australiër rijdt een vijfde tijd, maar Lewis Hamilton wordt van de vierde naar de negende startplek teruggezet. Opvallendste prestatie van vandaag: de zesde plaats van Pierre Gasly. De Fransman start morgen daardoor op de vijfde plek.

Het dieptepunt -voor de Nederlanders- van de kwalificatie gebeurt al na tien minuten: Max Verstappen glijdt bij het uitkomen van bocht twee weg. Het lijkt erop dat hij te vroeg op zijn gas gaat en de controle over zijn wagen verliest, maar achteraf geeft de data van het team aan dat er iets misging waardoor er teveel kracht op de wielen stond.. De touché met de muur is genoeg om het linker voorwiel af te laten breken. Einde van de dag. Gelukkig had Verstappen wel al een tijd gezet waarmee hij Q2 zou halen: de schade is dus beperkt tot de vijftiend startplaats. 

Terwijl Raikkonen, Vettel en Bottas de snelste drie zijn, heeft Max Verstappen een vierde tijd gezet. Hamilton en Ricciardo staan vijfde en zesde. Het moment van de eerste kwalificatiesessie is echter geheel onverwacht van Max Verstappen. De Nederlander heeft een moment bij het uitkomen van bocht twee, waardoor zijn auto uitbreekt. Daardoor schuift hij tegen de bandenmuur aan en breekt de voorwielophanging af. Het gevolg is een rode vlag om de boel weer op te ruimen.

Op het moment dat de sessie weer hervat wordt staat Alonso nog op een 17e plek, tussen Grosjean en Sirotkin. 

Out: GRO, ERI, SIR, LEC, STR

Max Verstappen haalde de tweede sessie wel, maar door zijn klapper is hij er niet bij. Veertien auto gaan proberen om de volgende ronde te halen. In de eerste run is Vettel het snelst, voor Hamilton en Raikkonen. De Red Bull van Daniel Ricciardo staat op de vierde plaats en daarachter is het Valtteri Bottas. Daarna: Pierre Gasly die met zijn Toro Rosso (en dus een Hondamotor) laat zien dat hij echt kan rijden. Hülkenberg staat zevende, voor Magnussen, Sainz en Ocon. De twee McLarens staan met nog drie minuten te gaan in de gevarenzone.

In de tweede run halen de twee oranje bolides het niet: het blijft gewoon vechten in het midden voor Alonso en Vandoorne. Gasly haalt de laatste kwalificatieronde wel, maar zijn teamgenoot Hartley valt net buiten de boot. Ook Sergio Perez valt niet in de prijzen.

Out: HAR, PER, ALO, VAN, VER

De laatste twaalf minuten is het altijd afwachten of de Mercedes weer in party mode gaat. Carlos Sainz zet als eerste een tijd, maar het is Pierre Gasly die daar meteen onder duikt. Sebastian Vettel rijdt echter ruim twee seconden sneller dat de twee jongelingen en zet een 1:28,196. Veteraan Kimi Raikkonen troeft zijn Duitse collega af met een 1:28,101. De twee Mercedessen van Hamilton en Bottas staan derde en vierde. Ricciardo sluit de topvijf af, maar wordt op de voet gevolgd door de Toro Rosso van Gasly. Sainz staat dan voor Hülkenberg, Magnussen en Ocon.

Nu is het echter tijd voor een laatste poging om een nog snellere tijd te zetten. Lewis Hamilton wil uiteraard zo ver mogelijk vooraan staan, omdat hij vijf plaatsen moet inleveren, en kiest een goed moment om in de kwalificatiemodus een tijd te zetten. Bottas rijdt zich naar een voorlopige tweede plek, terwijl Hamilton zich niet verbetert. Vettel rijdt de tijd van Raikkonen aan stukken 1:27,958. Raikkonen verbetert zijn tijd ook niet.