Sebastian Vettel wint Formule 1 Grand Prix van Bahrein

Sebastian Vettel heeft op zijn tandvlees de Grote Prijs van Bahrein op zijn conto geschreven. De Ferrari-kopman leek voor een tweestopper te gaan, maar nam de gok en reed liefst 39 ronden op zijn setje softs.

Vettel zag zijn leidende positie eigenlijk niet in gevaar komen. Bottas kwam af en toe wat dichterbij, maar gokte verkeerd. De Fin hoopte de Duitser te grazen te kunnen nemen door bij zijn pitstop naar de mediums te wisselen, maar verkeek zich daarmee op het feit dat Vettel de race op de softs uit kon rijden. Het verschil bedroeg bij het vallen van de vlag slechts 0,7 seconden.

Lewis Hamilton kwam tekort om zich te mengen om de strijd om de eindzege: de Brit begon op de softs en wisselde naar de medium band, maar kon het gat met Vettel en Bottas niet dichten. De regerend wereldkampioen profiteerde wél van problemen bij Kimi Raikkonen, die zijn podiumkansen zag verdampen na een dramatische tweede pitstop. Zijn linker achterwiel zat muurvast, maar het licht ging toch op groen.

Raikkonen gaf dus gas, maar reed daarbij over het been heen van de monteur die het achterwiel los probeerde te krijgen. Voor de Ferrari-rijder betekende dat het einde van zijn race, voor de monteur werd het een enkeltje ziekenhuis. Hij zou zijn onderbeen op meerdere plaatsen hebben gebroken.

Over de wedstrijd van Max Verstappen kunnen we helaas kort zijn. De Nederlander kwam goed weg bij de start en meldde zich al snel op de achterbumper van Hamilton. Verstappen had duidelijk haast en wilde binnendoor in de eerste bocht, maar kwam daarbij in aanraking met de regerend wereldkampioen. 

Het resultaat: een lekke band voor de Red Bull-coureur. Hij strompelde nog wel terug naar de pits en ging met vers rubber terug de baan op. Zijn achterstand bedroeg op dat moment al meer dan een minuut, maar voor hij goed en wel aan zijn inhaalslag kon beginnen, gaf het differentieel de geest. Na de dramatisch verlopen kwalificatie kwam daarmee ook veel te vroeg een einde aan de race van Max.

Dat maakte het drama voor Red Bull Racing compleet, aangezien een rondje of twee eerder ook Daniel Ricciardo al stil viel. De Australiër had P4 stevig in handen, maar zonder aandrijving ga je de finish niet halen. Het leek erop dat de RB14 zichzelf plotseling volledig uitschakelde en complex als de bolides anno 2018 zijn lukte het niet om de boel weer aan de praat te krijgen.

Waar Red Bull al na een paar rondjes in kon pakken, zat het team van Toro Rosso tot het vallen van de vlag op het puntje van de stoel. Pierre Gasly bleef knap uit de problemen, reed een ijzersterke race en harkte zo de vierde plaats binnen. De daarbij behorende 12 punten zal hij dankbaar in ontvangst nemen.

Achter Gasly scoorde Kevin Magnussen de eerste, welverdiende punten voor het team van Haas. Ook op de race van de Deen was niets aan te merken. Dat was in Australië ook niet het geval, maar daar liet zijn pitcrew hem behoorlijk in de steek. Nu verliepen alle stops ogenschijnlijk probleemloos en dus volgen ook de eerste puntenfinish van 2018.

De zesde plaats ging naar Nico Hülkenberg, die zeker in de slotfase flink op de huid werd gezeten door Fernando Alonso. De Spanjaard reed rond op nieuwere supersofts en snelde in rap tempo naar de Duitser toe. Inhalen bleek echter onmogelijk. Stoffel Vandoorne finishte als achtste, gevolgd door Marcus Ericsson en Esteban Ocon.

Ericsson profiteerde wel van de 'Mercedes-strategie' door lang door te rijden op de softs en de wedstrijd af te maken op de medium compound. Hij moest in de slotronden wel toezien hoe Vandoorne hem nog pakte, maar de Zweed zal realistisch genoeg zijn om zijn eerste puntenfinish sinds 2015 te kunnen waarderen.