Ze bestaan nog: echte barnfinds. Hier één uit België

Meestal is een schuurvondst een mooi bij elkaar geraapt setje verrotte auto's die zogenaamd vergeten zijn. In Gent werd onlangs echt een schuur geopend waar iedereen de inhoud (onder meer twee Jaguars en een Ferrari) van was vergeten. 

De Gentse garage van ene heer Schepens die van auto's hield is onlangs weer opengegaan om zijn geheimen vrij te geven. Na zijn overlijden was schijnbaar iedereen vergeten dat de Belg een flinke hoeveelheid auto's om zich heen had verzameld en nooit meer naar de schuur gekeken. Daardoor dacht niemand meer aan de Jaguar XK140 Michelotti die er stond.

Naast de coachbuilt Jaguar stonden er een Ferrari 308 GT4, een Jaguar Mk 1 en een E-Type van de eerste serie, maar ook een Wolseley, een Tatra en enkele Citroëns. Alle auto's in meer of mindere staat van verval omdat Schepens al een tijdje was overleden.

Blijkbaar had de man geen erfgenamen, want ze deden niks met de verzameling en nu hij alsnog geveild wordt, gaat de opbrengst naar het dierenasiel in de Vlaamse stad.

Hoogtepunt van de verzameling is de XK140 die door Michelotti onder handen is genomen. De Turijner koetsbouwer kreeg de auto in 1957 binnen als crash-slachtoffer, met het verzoek om er weer wat moois van te maken. Ze gooiden de cabriokoets uit Engeland weg en vervingen hem door een coupé van Italiaanse snit. Vooral van de zijkant ziet dat er goed uit: de Michelotti-neus doet de auto eigenlijk niet veel goeds.

Van de Michelotti Coupé zijn maar twee of drie exemplaren gebouwd en dit is daar één van. Naast de ombouw van de koets vervingen de Italianen ook de motor. Dit exemplaar komt uit een C-Type en heeft net als dat racemonster side-pipes gekregen.

De Michelotti wordt binnenkort geveild in Monaco, op de Bonham's-veiling tijdens de Top Marques autobeurs op 13 mei. De rest van de verzameling gaat naar de veiling in Beaulieu op 1 september.

Wie op zoek is naar een bijna affe Jaguar XK140 Michelotti die nog wel wat werk nodig heeft, moet zich snel registreren. Dit is een buitenkansje: Bonham's vermoedt dat de auto €10.000 en €15.000 gaat opleveren. Nee, dat is geen typefout: dankzij de ontbrekende historische boekjes is deze auto minder waard dan je zou verwachten. Eenmaal af en goed onderzocht zou hij ruim €100.000 waard kunnen zijn.