Fiat/Alfa/Jeep-baas Marchionne verklaart diesel dood

Het is gedaan met de diesel. Zelfs de Italianen, toch een beetje de heruitvinder van de diesel, zijn nu overtuigd. De zelfontbranders zijn over de top met dank aan dieselgate, aldus FCA-chef Sergio Marchionne.

De grote man achter het Fiat Chrysler Automobiles-concern, Sergio Marchionne, werkt hard aan zijn volgende vijfjarenplan. Als een echte communist heeft de drager van de blauwe trui altijd zo'n leidraad voor het komende halve decennium. Niet dat hij zich vervolgens aan dat plan houdt, maar toch.

Op 1 juni komt de volgende variant van het verhaal uit en de kans is groot dat daar het laatste dieselhoofdstuk wordt geschreven. Het is uit met het duivelssap. De verkopen van diesels storten in en dat komt door dieselgate. Mensen willen de motoren gewoon niet meer. "There’s no point denying that, and it's clear that the cost of making diesel reach the new standards is going to become prohibitive," aldus de doemdenker.

Het is wel mogelijk om nog schonere diesels te maken, maar als niemand ze koopt, verdien je de ontwikkelingskosten niet meer terug. Sergio: "I'm not sure we have the strength as the FCA Group or as an industry to turn it around." Alfa Romeo, Fiat, Jeep en Maserati gaan stoppen met het verkopen van auto met dieselmotoren. Daarvoor heeft Sergio alvast een datum verstrekt: 2022 is het jaar dat hij nu plant (maar goed, gezien de Italiaanse planningen kan dat zo een jaar of tien later worden). 

Opvallend genoeg ziet het orakel een schone toekomst voor elektrificering. Vreemd, aangezien de FCA-groep nog ongeveer niets elektrisch heeft rondrijden. De Italiaanse-Amerikanen komen rijkelijk laat aan bij de batterij. Wellicht hebben ze daarmee geen last van de remmende voorsprong.