Max Verstappen en Daniel Ricciardo niet blij met Renault

De vijfde en zesde startplek voor Red Bull Racing kunnen de twee coureurs van het team maar matig bevallen. Zowel Max Verstappen als Daniel Ricciardo had na de kwalificatie commentaar op de Franse krachtbronleverancier.

Vanmorgen vroeg haalden Max en Daniel het maximale uit hun auto. Voor de Australische coureur was het aanvankelijk nog spannend of hij wel mee zou kunnen doen: hij had nog geen motor. Het exemplaar dat de afgelopen Grands Prix in de RB14 zat, was in de laatste vrije training geploft. Daniel kwam met een vlammende uitlaat naast de baan te staan. 

Strategische chef Helmut Marko besloot meteen dat er een verse unit in de achterbak van de auto gehangen moest worden. Het team van Red Bull Racing liet daarbij meteen zien dat ze echt goed zijn in hun werk: met drie minuten speling was de auto klaar om een ronde te zetten die net genoeg was om door te gaan naar de volgende sessie. Daar stond Ricciardo uiteindelijk weer bij de top 6.

Toch is die plaats niet waarvoor Dan en Max naar China zijn gekomen. De Renaultmotor biedt nog steeds niet voldoende power. Verstappen liet dat tijdens de sessies duidelijk weten door over de radio te klagen over de motor. 

Verstappen gaf aan dat hij op de rechte stukken het gevoel had dat de auto inhoudt: "Het gat op de rechte stukken was een beetje groter dan we hadden verwacht voordat we hier kwamen." De berichten over de radio, die voor iedereen te horen zijn, hadden een doel: Renault onder druk zetten.

De plof van Ricciardo hadden ook een effect op de eeuwige glimlach van the Honey Badger: zijn 'window of optimism reduces'. Dat is heel wat: Dan is altijd blij en geeft aan dat hij toch op meer had gehoopt. Nu zijn ze weer terug bij af, lijkt wel: "Unfortunately it's a little bit familiar territory. We've had our ups and downs for the last few years, so this is not new to me."

In Bahrein had Ricciardo te kampen met een falend onderdeel in de motor, waardoor hij uitviel. Verstappen had een probleem in de kwalificatie. Afgelopen week leek het alsof teambaas Christian Horner zijn pupil liet vallen door te stellen dat Max zelf een fout had gemaakt waardoor hij de baan afschoot. Nu blijkt hij -naar eigen zeggen- verkeerd te zijn vertaald: Horner denkt nog steeds dat er een probleem was met de auto die niet goed schakelde en een probleem had, waardoor Verstappen de baan af vloog. De vingers wijzen dus toch in de richting van Renault.