Hoera. Iedereen koopt weer dure nieuwe auto's

Na jaren van schamele uitgaven geeft Nederland weer bakken met geld uit aan nieuwe auto's. In het eerste kwartaal van 2018 gaven we gemiddeld €7.500 meer uit aan een nieuwe wagen dan in 2010. Ook werden er meer nieuwe auto's geregistreerd.

De economie die weer op volle toeren draait en het feit dat zo'n beetje iedereen aan het werk is, zorgen ervoor dat Jan en alleman met een bak geld naar de autodealers rent. In de eerste drie maanden van 2018 steeg het aantal verkochte nieuwe auto's met veertien procent. Dat was niet het enige stijgpuntje, ook de prijs van de auto's was flink hoger. De omzetstijging van de dealers kwam daardoor op achttien procent. Nu horen we u denken 'ja, dat komt omdat alle auto's duurder geworden zijn', maar ING en VWE berekenden dat leasers (47% van de nieuwe auto's) en kopers voornamelijk in een duurder segment aan het winkelen zijn.

Tijdens de crisis kocht iedereen die zich nog een auto kon veroorloven het liefst een klein gebakkie. De gemiddelde aanschafprijs kelderde tot €24.000. Inmiddels wordt er weer veel meer gespendeerd, waardoor de gemiddelde auto nu €32.500 kost. Vooral procentueel ziet die stijging er spectaculair uit: vijfendertig procent. De onderzoekers plaatsen wel een kanttekening: de stijging komt deels door hogere BTW en BPM op de auto's.

Merken die het meest profiteren van de stijging in uitgaven zijn VW, BMW en Opel. Vooral die eerste twee zien hun omzet in een jaar met bijna veertig procent toenemen. De Duitsers doen het sowieso goed, de eerste vier merken in de lijst zijn oosterburen. Pas op plaats negen en tien staan de niet-Europese merken Ford en Kia.

In de verkooptoplijst vallen vooral de grote zakensedans op, die door hun hoge aanschafprijs goed zijn vor grote omzetten. Toch weet VW door enorme afzet drie plaatsen in de lijst op te eisen. 

Daarnaast is het interessant om te melden dat de omzet in elektrische auto's de afgelopen drie maanden is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen werd er €121 miljoen gespendeerd in de uitstootloze lage bijtellingklasse, nu is dat €240 miljoen.

ING waarschuwt voor een donkere periode die in aantocht is met dank aan de nieuwe uitstoottest WLTP. Door de realistischere meetmethode komt de CO2-uitstoot van veel auto's veel hoger te liggen dan voorheen. Aangezien de BPM in Nederland wordt gebaseerd op de uitstoot, kan dat een negatief effect gaan hebben op de prijs van nieuwe wagens. De minister van Financiën heeft echter beloofd dat de nieuwe regelgeving door de overheid niet als cashcow gebruikt gaat worden. Het is echter maar afwachten wat er met de BPM gaat gebeuren zodra alle auto's opnieuw getest zijn. Bijkomend nadeel is dat de WLTP in september 2018 ingaat en BPM-aanpassingen op zijn vroegst in januari 2019 gaan gebeuren. In het tussenliggende kwartaal kan het dus erg duur worden om een auto te kopen.