Zou u Spa-Francorchamps inruilen voor een Nederlandse Grand Prix?

De Formule 1-kalender voor 2019 is allesbehalve definitief, twee van de Grands Prix hebben nog geen overeenkomst voor het volgende seizoen. Dat brengt de GP van Nederland weer dichterbij, maar welke race wisselen we in voor Assen/Zandvoort?

Maar liefst drie van de meest iconische GP's zitten op de schopstoel bij Formula One Management (FOM) en Liberty Media. Dat klinkt verschrikkelijk, maar de uitwerking ervan kan positief zijn voor de Noordelijke Nederlanden: we kunnen in het gat springen dat ontstaat als Spa-Francorchamps, Suzuka, of Hockenheim geen nieuwe deal weet te sluiten.

Suzuka is een mooi circuit, met een Nederlands tintje dankzij ontwerper Hans Hugenholtz, maar het heeft nog geen contract voor na 2018. De Japanners zullen waarschijnlijk wel tot een overeenkomst met Liberty Media komen, want de 'nieuwe' eigenaar van de F1 heeft Azië als focusgebied aangewezen. 

De GP van Duitsland werd altijd afwisselend georganiseerd door de Nürburgring en Hockenheim. Sinds 2012 rijden de bolides echter niet meer op het F1-circuit bij de Groene Hel dankzij het faillissement en de doorstart van het asfaltlint. Hockenheim moet het daardoor alleen zien te redden en de kans bestaat dat Duitsland zijn Formule 1-race verliest.

Sinds de komst van Max Verstappen is de Grand Prix van België weer een gigantisch drukbezocht evenement geworden. Leuk voor de Belgen, maar het zou nog makkelijker zijn als we gewoon in Nederland zouden kunnen kijken. Nu het contract van Spa-Francorchamps afloopt kan Assen in het gat proberen springen, de Drenthenaren beweren klaar te zijn voor een Grote Prijs van Nederland en ook de FOM is al voorbereid.

Aangezien de Belg het helemaal niet ziet zitten om zijn GP af te staan aan d'n 'Ollanders zullen de Zuidelijke Nederlanders er vast niet op zitten te wachten om samen een Grand Prix der Nederlanden te gaan delen op de manier zoals in Duitsland de race tussen Hockenheim en Nürburg werd verdeeld. Aan de andere kant: money talks, als ze maar een keer in de twee jaar €20 miljoen naar de Formule 1 hoeven te gireren, is het een stuk beter te behappen.

Mochten de Belgen er niets voor voelen om de Nederlandse underdog te spelen, dan kan Nederland misschien alsnog de Zeventiende Bundesland-kaart spelen. Het is even slikken, maar we kunnen de GP van Duitsland organiseren gedeeld met Hockenheim. Hopelijk kunnen de onderhandelaars de naam GP van Nederland er wel uitslepen voor de jaren dat de race niet Oosterburië wordt verreden.