Presidentieel dilemma: Hongqi of toch een Kortezh?

Stel je wordt president van een dubieus landje met veel grondstoffen en verder weinig. Dan is de kans groot dat Rusland en China binnenkort voor de deur staan om zaken te doen, dus moet je een limousine bij ze kopen. Kies je Kortezh of Hongqi?

De Russische president Vladimir Poetin vond het maar niets dat zijn concullega Donald Trump in een auto van eigen bodem wordt rondgereden met als thema 'America First'. Zelfs de Chef d'État van Frankrijk kan in een lokaal product worden rondgereden, terwijl hij alleen maar Lada's heeft om uit te kiezen. Daarom wordt er as we speak aan de Kortezh gebouwd. De naam betekent stoet of optocht en kan dus geïnterpreteerd worden als 'motorcade' of colonne. Het nieuwe merk moet ZiL vervangen, dat vroeger de auto's voor de Russische leiders maakte.

De details ontbreken nog, maar het lijkt erop dat Rusland voor het motorische onderdeel van de auto toch in het buitenland heeft aangeklopt. De ingenieurs van Porsche waren zo vriendelijk om de nieuwe wagen van Poetin van wat motorisch geweld te voorzien.

Uiterlijk hebben de Russen naar de Chinezen gekeken: het geheel bestaat zo goed als geheel uit gekopieerde onderdelen. Daarom is het een mengelmoes van Rolls-Royce, Bentley en zelfs Chrysler geworden. Tel daar de Russische bouwkwaliteit bij op en misschien moet je als president toch maar een andere auto opzoeken. Denk eens aan iets Chinees.

Hij kost maar vijf miljoen Yuan, dus omgerekend €651.963, wat voor een limousine natuurlijk een schijntje is (van de Russische auto is nog geen vanafprijs bekend). Nadeel is wel dat de auto al een paar jaar op de markt is, maar dat kan je ook als voordeel zien: de kinderziektes zijn er inmiddels wel uit.

De naam Hongqi (hong-tsi) betekent Rode Vlag, naar de communistische vlag van China.Het ontwerp is gebaseerd op de Hongqi CA770 die tussen 1966 en 1981 werd gebouwd. Op zijn beurt was die auto weer gebaseerd op een Chrysler en ook losjes op de ZiL van de Russische politbureauleden.

De L9 is van alle luxe voorzien, inclusief zeven microfoons om toespraken te kunnen houden vanuit een rijdende auto. Dan reken je er wel op dat de complete bevolking blij met jou als president is. Mocht dat niet zo zijn, dan is er de V12 die 400 pk levert om je er vandoor te laten gaan. Niet echt heel erg veel, maar het voldoende om dwars door een menigte weg te rijden.

De vraag is vervolgens: wie wil je in je team hebben, Rusland of China? Een Chinese V12 of een Porsche V8 in het vooronder? Over de rijkwaliteiten van de beide wagens is weinig bekend, behalve dat de Russen hun auto inmiddels in Zweden hebben onderworpen aan wintertest. Apart, want je zou zeggen dat er in Siberië winterse omstandigheden genoeg zijn. 

Een beetje verstandige president kiest voor beide auto's, want waarom zou je maar een limo voor jezelf kopen? Overdaad schaadt immers niet als je de baas bent.