Vettel pakt pole in Baku, Max Verstappen start vanaf P5

Na de eerste vrije training kan Max Verstappen wel een goede run gebruiken. Gelukkig rijdt hij in de kwalificatie niet de muur in en is de Red Bull goed. De Ferrari's zijn on fire en Sebastian Vettel pakt de pole, de Mercedessen starten vanaf P2 en P3.

De eerste twintig minuten begint met een volle baan, alleen de Red Bulls van Max Verstappen en Daniel Ricciardo staan nog binnen na vijf minuten. Romain Grosjean schiet rechtdoor aan het einde van de eerste sector, maar hij lijkt zijn auto weer de baan op te kunnen sturen. Iets later staat zijn auto echter weer op een uitloopstuk: de versnellingsbak is geblokkeerd. Hij kan daardoor geen tijd zetten en zal achteraan moeten starten met zijn Haas. 

De auto's van Red Bull zijn nu ook naar buiten gereden. Ze zetten meteen de snelste tijden neer Ricciardo is drie tienden sneller dan Verstappen. De twee Ferrari's zijn echter nog sneller, en de twee Mercedessen zetten een tijd tussen die van Ricciardo en Verstappen in. Opvallend is dat Daniel Ricciardo de hoogste topsnelheid op start/finish laat noteren.

De volgende die (door de wind?) blokkeert en een uitloopstrook oprijdt is Sergio Perez. De Mexicaan weet echter zijn auto weer op de baan te krijgen en rijdt op dezelfde banden door. Raikkonen verbetert zijn eigen tijd naar 1:42,538 en Hamilton tikt Vettel van de tweede tijd af met 0,155 achterstand. Max Verstappen rijdt echter nog sneller en pakt de tweede plek van Hamilton af.

Brendon Hartley rijdt door een lekker band erg langzaam op de racelijn, maar Pierre Gasly is blijkbaar niet ingelicht, waardoor hij bijna achterin zijn collega rijdt. De Fransman schiet uiteindelijk een uitloopstrook op en kan gelukkig zijn weg vervolgen.

Pechvogel van de dag is Stoffel Vandoorne, de Belg zet een tijd die net goed genoeg is voor de volgende kwalificatie. Hij wordt echter door Lance Stroll naar de uitvaller verwezen, de Canadees rijdt ruim een tiende van een seconde sneller dan Stoffel.

Out: VAN, GAS, ERI, HAR, GRO

Esteban Ocon is de eerste die een tijd (1:43,174) zet in de tweede kwalificatiesessie, maar Valtteri Bottas is sneller (1:42,679). Verstappen rijdt de op dat moment tweede tijd (1:42,901), Sebastian Vettel weet die tijd nog niet te verbeteren en zet een derde tijd. Dan strekt Lewis Hamilton de benen en zet met 1:42,676 de snelste tijd, terwijl Kimi Raikkonen rechtdoor schiet. De Fin heeft nog geen goede tijd gezet en moet in de laatste zes minuten nog naar binnen en naar buiten om niet te worden uitgeschakeld.

Opvallend is Sergei Sirotkin, die in de laatste vrije training zijn auto nog in de muur zette, de Rus staat nu op een achtste plaats. Lance Stroll rijdt intussen een zevende tijd, terwijl Fernando Alonso nog steeds genoegen moet nemen met een tiende tijd.

Tegen het einde van de sessie zijn alle auto's op de baan om nog een snelle tijd te zetten. Raikkonen zet op de valreep een extreem snelle tijd, 1:42,510, die niet meer verbeterd wordt. Daniel Ricciardo heeft een tiende plek en moet zich zorgen maken of Stroll zijn trucje uit de eerste sessie niet herhaalt. Gelukkig van de Australiër doet de Canadees dat niet. 

Out: STR, SIR, ALO, LEC, MAG

De eerste die een snelle tijd zet is Max Verstappen, zijn 1:42,017 is de snelste tijd van de dag. Ricciardo rijdt een tweede tijd achter de Nederlander. Sebastian Vettel knalt er echter onderdoor met een 1:41,498. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas tijden een tweede en derde tijd met 1:42,840 en 1:42,943. Kimi Raikkonen heeft een foutje gemaakt en staat nu zesde achter Ricciardo, Daniel heeft ook een foutje gemaakt en heeft met zijn rechterachterwiel de muur geraakt. 

De Ferrari's rijden met nog tweeënhalve minuut op de klok weer naar buiten, tegelijkertijd rijden ook de Red Bulls de baan op. Op dat moment is Lewis Hamilton bezig aan een hele snelle ronde met paarse sectoren en zet een 1:41,677 waardoor hij op de tweede plaats blijft staan. Ook Bottas rijdt een tijd die zijn plaats niet verbetert.

Raikkonen is heel snel onderweg met twee paarse sectoren, maar verliest bijna zijn auto bij het opkomen van het rechte stuk. Intussen verbetert Ricciardo zijn tijd en hij pakt de vierde tijd van Verstappen. De Nederlander moet genoegen nemen met de vijfde tijd.

Kijk voor meer informatie en voorspellingen voor de Grand Prix de Autobahn F1 Show met Sylvana en Steijn.