Amerikaanse auto móet achteruitrijcamera hebben

Ruim honderd jaar heeft de wereld auto's kunnen parkeren zonder hulpmiddelen. We hebben nu een decennium piepjes bij het achteruitrijden, maar in Amerika is het niet genoeg, daar moet je nu een camera hebben.

Terwijl we op de overgang naar autonoom rijden staan, wordt er nog steeds gewerkt aan de optimale auto die door een mens bediend wordt. Parkeren is zo'n ding dat veel mensen moeilijk vinden, daarom zijn er allerlei hulpmiddelen voor. In Amerika is één ervan, de achteruitrijcamera, sinds 1 mei verplicht.

Niemand weet eigenlijk waarom de camera een verplichting is in de VS. De wetgeving dit ervoor zorgt dat je sinds deze maand een oog in je achterbumper moet hebben, is gemaakt toen George W. Bush nog president was. We hebben het dus over ruim tien jaar geleden, voor het tijdperk Obama.

De toegevoegde waarde van een camera is ons nooit duidelijk geworden. Wij kunnen auto's parkeren zonder parkeersensoren. Laten we er meteen bij opbiechten dat we wel de fout ingaan als we overstappen van een auto met sensoren naar een exemplaar zonder: dan rij je volgas achteruit maar de piepjes komen niet. Boem is ho. De camera heeft echter een scherm op het dashboard, terwijl je bij het achteruitrijden voornamelijk naar je spiegels en om je heen zit te kijken of je geen fietsers en voetgangers raakt. Meestal verstoppen die zich echter niet achter je achterbumper.

Wellicht hebben de Amerikanen wel een zinvolle toepassing voor de camera's bedacht en kan de CIA nu via de camera's in alle garages van het land meekijken.