'Ferrari is klaar voor vertrek uit de Formule 1'

Sergio Marchionne heeft al talloze keren gedreigd om de Formule 1 te verlaten als regelwijzigingen de Italianen niet bevallen. Het blijft echter niet bij loze uitspraken: het back-up plan is inmiddels klaar voor de FF1xit.

Het begint een beetje te lijken op de Brexit: het is niet meer de vraag of Ferrari de Formule 1 de rug toe gaat keren, maar wanneer. De Italianen zijn doorgaans niet te spreken over regelwijzingingen of veranderingen in het beloningsbeleid of de budgetten van de teams. De rode renstal is als oudste aanwezige in de Formule 1 een grote publiekstrekker en krijgt daarom significant meer van de taart dan de rest van de teams. Liberty Media probeert dat te veranderen, maar dat zint Sergio Marchionne niets. 

Om niet steeds als een overvaller met een waterpistool te blijven dreigen zou Ferrari intussen een exitstrategie hebben verzonnen. Er zijn andere teams die ook wel willen vertrekken en er zijn circuits genoeg die een klasse rondom Ferrari met open armen ontvangen. Er was echter nog een probleem: hoe krijg je het in de media. Op zich zal dat geen grote hindernis zijn, maar je moet er ook meteen voldoende geld voor krijgen. 

De oplossing komt volgens tijdschrift Formule 1 uit de hoek van Amazon. Het Amerikaanse postorderwarenhuis heeft streamingzender Prime (bekend van The Grand Tour) en zou die graag willen uitbreiden met autosport. Wat is er beter dan een alternatieve Formule 1 om je mediamerk mee onder de aandacht te brengen? 

Voordeel voor de teams is dat ze zelf de baas kunnen worden en de inkomsten eerlijk(er) met elkaar kunnen verdelen. Voor de circuits is het grote voordeel dat een nieuwe raceklasse altijd minder geld zal vragen dan de Formule 1 nu doet.