Alweer: Dronken doodrijder krijgt maar 2,5 jaar cel

Vorig jaar reed een volstrekt bezopen 27-jarige Let een huis binnen in Luyksgestel. De bewoner van het huis kwam daarbij om het leven. Rechters vinden de klootzak maar zielig en delen weer een fopstraf uit. Waarom geven ze geen echte straffen?

Het wordt tijd dat de naam rechters in Nederland vervangen wordt door krommers. Er is wederom niets recht aan de uitspraak die de rechtbank in Den Bosch vandaag deed. Een Let, die straalbezopen iemand in zijn eigen huis doodreed, krijgt daarvoor tweeënhalf jaar cel en vier jaar rijontzegging (waarvan hij er dus 2,5 in de cel zit).

Zouden er feiten of omstandigheden zijn die hiervoor enige rechtvaardiging geven (voor zowel het doorijden als de belachelijke uitspraak)? Neen, uiteraard niet. De stapel feiten zou genoeg moeten zijn om de Let voor de rest van zijn leven in een hokje te stoppen en ervoor te zorgen dat zijn leven in het hokje zo lang mogelijk duurt.

De feiten zijn schokkend. De Let had bij de meting 3,5 keer teveel gedronken (daarvoor moet je echt je best doen). Daarnaast reed hij twee keer de toegestane snelheid: de vastgestelde snelheid was 100 kilometer per uur, op een plaats waar je vijftig mag. Hij reed het huis binnen waar de bewoner toevallig op de bank een dutje lag te doen.

De rechtbank vond dat ook raar en stelde vast dat de man met zijn rijgedrag zeer onvoorzichtig is geweest. Vervolgens legde ze de Let een waardeloze fopstraf op (steeds maar weer). Wat moet je in 's hemelsnaam doen om een echte straf te krijgen in dit land? Blijkbaar zijn er zoveel vragen over, dat de rechterlijke macht er een speciale sectie op haar site over heeft ingericht. Zeg rechters en politici, is dat niet een signaal dat er wat moet gebeuren?