Tesla Model 3 kost eigenlijk maar $27.000

Eindelijk een goed nieuwtje waarin de naam Tesla voorkomt. Duitsers hebben een Model 3 uit elkaar getrokken en komen tot de conclusie dat de auto niet meer dan $27.000 kan kosten. Dat betekent dat Elon winst gaat maken.

Eerst was het een Duitse autofabrikant die onder de indruk was van de bouwkwaliteit van de Tesla Model 3. Toen kwamen er Amerikanen die dat juist niet waren en nu is er wéér een Duits ingenieursbureau dat iets zegt over de kleine Tesla.

Hoewel de Model 3 tussen de $35.000 en $78.000 moet kosten, zijn de losse onderdelen een stuk goedkoper. Het ingenieursbureau dat door WirtschaftsWoche werd ingeschakeld kwam tot materiaalkosten van ongeveer $18.000 en daarbovenop komt nog ongeveer $10.000 aan productiekosten. 

Daarop zegt een van de testers: "Als Tesla het voor elkaar krijgt om de geplande 10.000 stuks per week te bouwen, gaat de Model 3 een flink positieve bijdrage aan de omzet genereren.

Inmiddels zouden er al vier Model 3's ten prooi zijn gevalen aan de Duitse nieuwsgierige ogen van de toeleveranciersmarkt. Een van de dingen die iedereen opvalt: Tesla gaat nogal zuinig om met de beschikbare grondstoffen. De accu's bevatten veel minder kobalt dan de ingenieurs hadden verwacht. Dat komt goed uit, want het metaal kobalt komt voornamelijk uit oorlogsgebied Congo en wordt door kinderhandjes opgegraven.

Al met al kan Elon Musk flink geld gaan verdienen met zijn slim ontwikkelde auto's. Dan moet hij wel snel de productie op gang krijgen. Voor u blijft het zaak om geen schade te rijden, want dan wordt de auto snel heel duur.