Tientallen auto's te water in Amsterdam

Op de Amstel vond vanmorgen een flinke invasie van Duits amfibiematerieel plaats. Gelukkig ging het om vrolijk gekleurde oldtimer-booto's van Amphicar die over de rivier de stad indreven.

Geenstijls sterverslaggever Bart Nijman trof vanmorgen een vreemde stoet bootjes op de Amstel tijdens zijn zoektocht naar handtekeningen voor het donorreferendum. De kleine sloepjes bleken bij nadere inspectie Amphicars te zijn. De booto's brengen een aantal vreemde eigenschappen bij elkaar in een compact pakketje. 

Amphicar is het levenswerk van de Duitse ingenieur Hans Trippel die gefascineerd was door amfibievoertuigen. Hij ontwikkelde de Amphicar in West-Berlijn en bouwde de auto's daar ook. Sommige onderdelen kwamen uit het omliggende oostelijk deel van Duitsland, de DDR. Om het geheel nog wat minder betrouwbaar te maken stak hij er een motor van Triumph in. Gelukkig zat er wel een versnellingsbak van Porsche in.

De Amphicars hebben geen roer, maar sturen via de voorwielen, wat de vaartuigjes niet heel wendbaar maakt. Op het water halen ze 12 km/u en op het land 105 km/u. Beide niet echt spectaculair te noemen. Een ander nadeel is dat de constructie niet helemaal waterdicht is door de vele gaten in de romp die nodig zijn voor het autogedeelte van de Amphicar. Door de hoge prijs van DM10.000 (€5.000) in de jaren zestig, werden er maar 3.878 exemplaren van de drijfauto verkocht. Een flink deel daarvan dreef vanmorgen door de Amsterdamse grachten, voor het jaarlijkse Amphicar Amsterdam Event.