Zo kennen we Erdogan weer: Uber nu verboden in Turkije

Ubers dagen in Turkije zijn geteld. De moderne wijze om een taxi te regelen is nu verboden in Klein-Azië. Allemaal dankzij premier president Erdogan, die vindt dat het ouderwetse systeem van handopsteken veel handiger werkt.

Het kan zijn dat Ome Erdo afgelopen vrijdag een insulinedipje had dankzij een dagje niet eten, maar hij kan het ook gemeend hebben. In dat geval is het over en sluiten voor Übër in Türkiye. De taxi-app moet oprotten uit het land van Recep Tayyip.

Uber reed sinds 2014 in Istanboel rond als aanvulling op de 14.000 gele koekblikken van de stad van twee continenten. Maar niet lang meer, als het aan Erdogan ligt. Tijdens het ramadandiner van afgelopen vrijdag greep de president naar de microfoon om zijn oordeel over de toekomst uit te spreken: veel te modern, vroeger had je dat niet en dus nu ook niet.

Turkse taxichauffeurs rijden tegen achterlijk lage tarieven, maar moeten een vergunning en taxikentekens kopen bij de overheid. Dat kost ze gemiddeld 1,7 miljoen Turkse Lira (€316.000), terwijl de Uberchauffeurs met een D-2-vergunning rijden. Klinkt als een triviaal verschil, maar dat is het niet. De vergunning van een Uberwagen kost maar 3.550 Lira, wat omgerekend €660 is.

Slim bedacht, maar het mag niet volgens Erdo. Dus is het Schluss met de diensten van Uber. Voor de ouderwetse taxirijders lijkt het goed nieuws, maar dat is het natuurlijk niet. Ze worden in de toekomst nog steeds gedwongen om de dure taxivergunningen te blijven kopen. 

Uber mag zich vandaag melden in de rechtbank om daar aan te horen of ze met hun diensten door kunnen gaan. Na de nasleep van de 'staatsgreep' in Turkije, kan iedereen de uitslag raden: Erdogan krijgt gewoon zijn zin en Turkije is weer wat moeilijker toegankelijk voor de moderne digitale mens.