Trotse Vladimir Poetin showt nieuwe limo aan Arabische prins

Wereldleiders en hun speeltjes, het blijft doorgaan. Als je raket niet meer de grootste is, dan koop je een nieuwe. Rusland kon goed meespelen, maar niet op het gebied van auto's. Ome Vlad heeft echter weer een lokale limo, de Aurus, die hij graag showt.

Begin vorige maand was hij daar plotseling, de Aurus Kortezh. Een nieuw merk, met een nieuw model superlimo voor Russische officials. Na de ondergang van de USSR en daarmee de fabrieken van ZiL moesten de Russische presidenten het immers doen met Mercedessen. Toch een afgang voor de patriottische inborst om Duits te moeten rollen, maar gelukkig zijn die tijden voorbij, zij het dat de motor voorin door Porsche en Bosch is ontwikkeld.

Gisteren was de kroonprins van Abu Dhabi op bezoek bij Poetin, en wat doen de leiders dan? Inderdaad, een wedstrijdje onderdelen meten. Vlad heeft de langste en dat laat hij maar al te graag zien aan Mohammed bin Zayed Al Nahyan. De kroonprins kijkt verwonderd toe in de wagen en meldt achteraf aan de pers dat wat hij ziet hem bevalt. De Kortezh is beter dan zijn eigen Mercedes.

Maar wat het leukste is van het showmomentje: wij kunnen ook even in het interieur van de Aurus koekeloeren. De auto, die uiteraard (net als de Mercedes Pullman Guard) tegen de grootste mogelijke wapenellende bestand is, heeft een twee plus twee opstelling achterin. Doorgaans zal Vladi rechtsachter plaatsnemen en kan zijn gast, in dit geval de prins, naast hem zitten. Dan kunnen er nog twee man bij die knietje aan knietje tegenover de leiders zitten. Als de extra stoelen niet in gebruik zijn, klappen de zittingen in om nog wat meer beenruimte te geven.

Naar de binnenkant van de Beast is het altijd maar raden. Zowel president Obama als zijn opvolger Trump gaven nooit een blik in de extragrote staats-Cadillac. De kans dat we de binnenkant van de nieuwe wel mogen zien is niet groot. Goed, de Amerikanen proberen hun auto's ook niet te verkopen in de rest van de wereld, terwijl Poetin best bereid is andere staatshoofden van Kortezhjes te voorzien zodra al zijn personeel overgestapt is op Russische waar. En het zou ons niet verbazen dat dat nog gaat lukken ook. Hoewel het uiterlijk met zijn referenties naar Bentley en Rolls-Royce niet heel erg origineel is, ziet de auto er als geheel best elegant uit en is het een verschijning met aanzien.