Nu officieel: hier is de nieuwe Audi Q8

Vanmorgen was het nog een fotolekkage, maar inmiddels hebben de PR-mensen bij Audi op de verzendknop gedrukt voor de persberichten over de Q8. Naast de foto's is er ook bewegend beeld van de nieuwe kortgeknipte SUV-broer van de Q7.

Met 4,99 meter lengte, exact tweemeter breedte en 1,71 meter in hoogte is de nieuwe Q8 korter, breder en vooral lager dan de Q7. Desondanks is de wielbasis drie meter, wat ervoor zorgt dat er aan de binnenkant wel veel ruimte is. De achterbank is in de lengterichting verstelbaar, waardoor de inzittenden kunnen kiezen voor beenruimte of bagageruimte.

De Q8 krijgt een milde hybride mee, het systeem gebruikt de startmotor als generator. Hard remmen levert tot 12 kW aan elektriciteit op die wordt bewaard in een lithium-ion batterij. De energie is inzetbaar op de snelweg om de auto te laten 'zeilen', maar zorgt er ook voor dat het start/stopsysteem al vanaf 22 km/u de motor kan uitschakelen.

Uiteraard heeft een Audi van de ondersoort Q een quattrosysteem aan boord. De vierwielaandrijving stuurt standaard zestig procent van de kracht naar de achterwielen, terwijl veertig procent naar de voorwielen gaat. Een mechanisch sperdifferentieel zorgt ervoor dat altijd de assen met de meeste grip de aandrijving krijgen. Optioneel kan de Q8 worden uitgerust met vierwielbesturing.

Het belangrijkste nieuws, wat gaat ervoor zorgen dat de auto beweegt, houdt Audi echter nog geheim. Het blijft dus nog even gokken wat de Duitsers met de motoren hebben gedaan en welke ze voor de Q8 hebben geselecteerd. U houdt het tegoed.