Doorgaans hebben we bij Autobahn niet heel veel plezier in het doorspitten van jaarverslagen, laat staan die van semi-bestuursorganen van de overheid. We laten het graag over aan onze cijferliefhebbende buren van Das Kapital. Voor het jaarverslag (PDF) van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, alias het CBR, maken we graag een uitzondering. Zij hebben immers cijfers over dingen die ons petrolheads aangaan: de stand van de weggebruiker.
Om te beginnen is het CBR ervoor om te kijken wie er geschikt is voor een roze pasje dat toegang geeft tot de wereld van gemotoriseerd vervoer. We beperken onze blik op het jaarverslag voor het gemak tot de categorieën A en B (dus motorfiets en automobiel).
Bij de motorrijders waren er in 2017 26.445 kandidaten die succesvol door alledrie de brandende hoepels (theorie, verkeersdeelneming en voertuigbeheersing) konden springen. Daarbij valt het op dat bij elke stap het slagingspercentage stijgt. Logischerwijs leren de kandidaten steeds beter rijden, maar waarschijnlijk vallen er ook gewoon veel zakkers af.
Automobilisten zijn er veel meer. Bij de theorie-examens waagden 560.976 kandidaten een gok, waarvan maar 239.192 succesvol waren. Meer dan de helft vindt verkeersborden dus al te moeilijk. Daarna zijn er drie soorten rijexamens: de normale, de opleiding in stappen en de variant voor mensen met faalangst. Bij alledrie valt op dat de helft of meer slaagt. Het faalangstexamen heeft zelfs een slagingspercentage van 56,2 procent. Bij elkaar hebben de drie categorieën 409.306 nieuwe rijbewijzen opgeleverd.
Tegenover al die nieuwe rijbewijzen staan ook verdwijnende roze plasticjes. Dat zijn er echter veel minder. Zo kreeg het CBR in 2017 maar liefst 21.360 meldingen van de politie. Daarbij gaat het om meldingen over mogelijke ongeschiktheid in verband met gezondheid, maar ook om drankrijders of drugsgebruikers die toch achter het stuur waren geklommen.
Op basis van die meldingen gingen 4.659 rijbewijzen door de shredder. Het grootste aantal daarvan wegens alcohol of drugs: 3.231. Daarnaast hadden 1.189 ongeldigverklaringen een medische oorzaak. In 239 gevallen werd het rijbewijs verscheurd omdat de rijvaardigheid simpelweg ontbrak.
Opvallend genoeg daalde het aantal opgelegde educatieve maatregelen voor alcoholgebruik. De cursussen waarvan een lichte en een 'gewone' variant bestaan werden respectievelijk 2.476 en 7.289 keer opgelegd als gevolg van alcoholgebruik in het verkeer. Beide cursussen kunnen ook leiden tot een intrekking van het rijbewijs, wat bij de lichte versie 275 gebeurde en bij de gewone cursus 1.005 maal. Dan is er ook de educatieve maatregel gedrag, waarbij de cursus over verantwoord rijgedrag in het verkeer hoort. Die werd aan 1.725 roekeloze rijders opgelegd en leidde in 352 gevallen tot een enkeltje papierversnipperaar voor het rijbewijs.
Het blijft verbazingwekkend om te zien hoeveel mensen er nog steeds denken dat ze wel kunnen rijden als ze een drankje op hebben. Wij spreken vandaag echt vanaf ons moral high horse: doe het gewoon niet. Iedereen is u daarvoor dankbaar.