Elon Musk belooft weer gouden bergen en iedereen gelooft hem

Vannacht had Tesla zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering en vooraf leek het spannend te gaan worden voor Elon Musk. Dankzij mooie beloftes mag de auto- en rakettenbouwer aanblijven als CEO van het bedrijf. Zo gaan er nu écht meer Model 3's komen.

Eind deze maand moet het dan toch gaan gebeuren: Tesla gaat 5.000 Model 3's per week bouwen. Althans, Elon Musk bedacht zich dat het nu wel handig was om een klein voorbehoud te maken: "It's quite likely." De belofte met kanttekening was genoeg voor handelaars om weer massaal aandelen Tesla in te kopen: de koers steeg op het moment van de aankondiging met 1,7 procent. Om het doel te bereiken neemt Tesla een derde productielijn in gebruik in de fabriek.

Vooraf kondigden verschillende activistische aandeelhouders aan dat er wat moest gebeuren aan de structuur van de board of directors van Tesla. Drie leden, waaronder de broer van Elon, Kimbal, konden voor een nieuwe termijn herkozen worden, maar dat vonden de activisten niet verstandig. Ze hadden er uiteenlopende redenen voor (van niet functioneren tot te weinig tijd), maar de overige aandeelhouders stemden niet voor de afwijzing van de kandidaten.

Een andere interessante stemming ging over Elon Musk. Kan de 46-jarige miljardair wel CEO van Tesla én SpaceX én The Boring Company zijn. Zou het niet beter zijn om een dedicated baasje aan te stellen, vroeg activist Jing Zhao die een whopping twaalf aandelen bezit. De fanboys waren echter in de meerderheid en stemden voor een dubbelepettendragende Elon Musk.

Niemand kwam uiteraard voor saaie stemmingen naar de aandeelhoudersbijeenkomst, het wachten was op de spectaculaire toekomstvisie van Ol' Musky. De geboren Zuid-Afrikaan stelde niet teleur. 

Ten eerste wil Tesla een nieuwe fabriek hebben. De eerste buitenlandse expansie voor het bouwen van accupakketten en auto's komt in China. Meer details over de nieuwe productiefaciliteit in Shanghai volgt over een maand. 

Ook Europa komt nu in het vizier van Musk, hij wil voor het eind van dit jaar een fabriek op het oude continent aankondigen. De gesprekken met Erdogan zouden doen vermoeden dat Musk Turkije bij Europa rekent, maar wellicht is er nog hoop voor de burgemeesters van Tilburg en Hardenberg.

Al het industrienieuws doet je bijna vergeten dat er ook nog gewoon auto's gebouwd worden. De Model 3 met dual drive staat al voor de deur en gaat komende maand in productie. Tegen het eind van het jaar komt dan eindelijk de echt goedkope Model 3 die $35.000 kost. Overigens houdt Tesla de productie daarvan aanvankelijk nog laag en volgt de massaproductie pas in de loop van 2019.

In maart 2019 toont Tesla de crossover Model Y, die in de eerste helft van 2020 in productie gaat. Tegelijkertijd gaan ook de vrachtwagen Semi en de nieuwe Roadster in productie. Wie twijfelt aan de plannen van Tesla: volgens Musk wordt productie één van de sterkste punten van Tesla.