Toro Rosso: Hondamotor is echt veel beter geworden

Het gaat nog spannend worden in de strijd tussen Renault en Honda. Dit weekend hebben de Japanners hun motor geüpdatet en de Toro Rosso-coureurs zijn nogal te spreken over het resultaat. 

Red Bull Racings satellietteam Toro Rosso rijdt sinds dit seizoen niet meer met de dezelfde motoren als het moederteam. Eigenlijk een meesterlijke zet van de strategiebazen uit Oostenrijk: ze kunnen daardoor de ontwikkeling van twee motorfabrikanten volgen. 

Dit weekend heeft het al een paar jaar achter het veld aan sukkelende Honda een nieuwe update doorgevoerd aan de motor. Het betreft een verbetering van het de verbrandingsmotor zelf, dus niet aan alle elektrische systemen. Maar de rijders zijn er na twee vrije training al zeer tevreden mee. Volgens Pierre Gasly is het wel lastig om de resultaten te vergelijken, maar hij zegt tegen Motorsport: "The engineers say it is better, and it is faster. So that is the most important."

Zijn Nieuw-Zeelandse collega Brendon Hartley is ook blij met het apparaat: "No reliability issues today. Driveability was great." De citaten zijn niet spectaculair, maar achterliggend zijn de resultaten van het team wel om over naar huis te schrijven. De twee rijders staan nog niet bij de top, maar toch konden ze redelijk vooraan in het middenveld meekomen en dat is positief op het powercircuit in Canada.

Voor Red Bull Racing is het belangrijk om te zien wat er deze week gebeurt met de twee teams. Het team van Daniel Ricciardo en Max Verstappen moet in de komende maand besluiten om door te gaan met Renault, of toch over te stappen op de krachtbronnen van Honda. Renaultbaas Cyril Abiteboul, die regelmatig clashte met Christian Horner en Helmut Marko van Red Bull, heeft aangegeven dat hij nu toch graag wil dat Red Bull Racing klant blijft bij het Franse team. Hij heeft er namelijk zelf ook profijt van om mee te kunnen kijken bij de ontwikkeling van zijn eigen motor in de auto's van Red Bull. Dat laatste houdt verband met het feit dat algemeen wordt aangenomen dat de auto van het team uit Milton Keynes de beste van het veld is.

De race van het ene Honda-team tegen de drie Renault-teams wordt dus een interessante zijstap om vanavond tijdens de kwalificatie en morgen tijdens de race in de gaten te houden.