Pomphouders en Fastned haten elkaar

Het is een welles-nietes-spel van grote proporties dat elektrische auto-oplaadbedrijf Fastned heeft met de houders van tankstations in Nederland. Nu de laatste plotseling ook stopcontacten bij hun stations zetten valt de bodem onder Fastned weg.

Toen Fastned een aantal jaar geleden begon met het bouwen van oplaadstations voor elektrische auto's wilde nog niemand inzien dat er een elektrische toekomst aankwam. Inmiddels lijkt dat wat zekerder te worden en daarom schieten de laadpalen als paddenstoelen uit de grond. Daar baalt Fastned van, en eerlijk gezegd, we geven ze gelijk.

Dat weerhield De Telegraaf er niet van om vandaag het volgende te koppen: "Pomphouders zijn Fastned meer dan beu". Een beetje tendentieus is het wel, want Fastned vecht voor zijn overlevingskansen nadat het keihard door de overheid is genaaid.

Fastned kreeg als eerste in Nederland vergunningen om laadstations voor elektrische auto's te bouwen langs snelwegen. Daar liggen pompstations die een concessie krijgen van Rijkswaterstaat, dat eigenaar is van de grond waarop de stopplaatsen langs de weg liggen. Fastned ging er -naar nu blijkt ten onrechte- van uit dat ze een alleenrecht voor het leveren van stroom zouden krijgen op de vergunde plaatsen. Op zich geen vreemde gedachte: er zijn immers ook geen stopplaatsen waar tankstations van verschillende oliemaatschappijen naast elkaar staan.

Het bedrijf begon na de vergunningen driftig te bouwen aan extreem verlieslatende laadpaalstations; er waren immers nog nauwelijks elektrische auto's te vinden. Miljoenen aan investeringen later bewijst het bedrijf nu eindelijk dat er misschien, heel misschien, toekomst zit in het aanbieden van stroom via laadpalen. Maar dan gebeurt het: de overheid gaat doodleuk ook vergunningen verstrekken aan de andere gebruikers van de pleisterplaatsen langs de snelweg. Dus nu mag de pomphouder een laadpaal op zijn station zetten, en de exploitant van het restaurant gooit een paaltje voor zijn deur. Klinkt logisch, maar Fastned mag geen pompstation en restaurant bij zijn laadstation zetten. Een vreemde situatie.

Zo komt het dat Fastned nu allerlei rechtszaken aanspant tegen de overheid. De pomphouders zeuren tegen de krant dat ze doodmoe worden van het gezeur van Fastned. Vrij hypocriet van ze, want als Fastned ineens benzine zou gaan uitdelen, hadden ze moord en brand geschreeuwd.

Enfin, we staan nog steeds achter ons hoongelach richting Fastned over hun lage omzetten. Het is echter onterecht om het bedrijf als stel zeurpieten weg te zetten. Wie een vergunning voor een laadstation krijgt, mag verwachten dat iemand anders niet ook een vergunning krijgt om recht naast je precies dezelfde dienst te gaan verlenen. Wat is dan immers het nut van de vergunning? Als iedereen die zomaar krijgt, kun je de administratieve horde net zo goed helemaal weghalen.