Nissan GT-R en Italdesign zijn vijftig: tijd voor de GT-R50

Hoera voor Nissan en Italdesign. Omdat de GT-R en het Italiaanse designhuis tegelijk Abraham zien, hebben ze samen een speciale versie bedacht, de GT-R50. De auto is gebaseerd op de brute GT-R Nismo.

De Nissan GT-R50 is de eerste samenwerking van de Japanse autofabriek en het Italiaanse tekenbureau. Overigens doet Italdesign tegenwoordig veel meer dan autootjes tekenen: de GT-R50 is technisch  gemaakt door Italdesign, terwijl juist de lijnen voor de auto van Nissan vandaan komen.

De one-off is dus in Italië gebouwd op basis van ontwerpen die Nissan in de studio's in Londen en San Diego maakte. De auto deelt geen enkel zichtbaar onderdeel met de gewone GT-R. Zelfs het dak, dat 54 mm lager is geworden, is niet overgenomen uit de productiewagen.

De designers hebben karakteristieke elementen uit het ontwerp van de (inmiddels alweer tien jaar oude huidige GT-R) uitvergroot in deze uitvoering. Uiteraard is de auto ook aerodynamisch verbeterd, onder andere dankzij een enorme -instelbare- spoiler achterop.

In plaats van 600 pk (zoals in de Nismo zit) krijgt de GT-R50 720 paarden mee. Het aantal Newtonmeters gaat van 650 Nm naar 780 Nm. Om dat te bereiken hebben Italdesign en Nissan gegrepen naar een raceversies van het turbosysteem, met grotere intercoolers, een stevigere krukas, -zuigers, -lagers en -drijfstangen. Daarnaast is het inlaat en uitlaattraject onder handen genomen om meer lucht door de motor te laten stromen.

Volgens Nissan is niets aan het project afgeleid van de nieuwe generatie van de GT-R die ergens rond 2020 wordt verwacht. Toch is het niet ondenkbaar dat Italdesign iets te maken krijgt met de ontwikkeling van de volgende auto. Het zou mooi zijn als de Italiaans-Japanse samenwerking niet ophoudt bij dit brute monster.