Komende BMW M3 wordt lichter en sneller dan M3 CS

BMW is het nog niet zat om steeds een betere versie van zijn gaafste auto te maken. Ook voor de volgende generatie van de M3 gaan ze weer wat grenzen verleggen: de auto wordt nóg sneller en lichter dan de huidige verextreemde M3, de CS.

Onlangs reden we de BMW M4 CS, het coupébroertje van de M3 CS, en we waren onder de indruk. De auto is extreem in alles (vooral met de semi-slicks eronder) en is nauwelijks te krijgen. Nederland heeft twintig exemplaren toegewezen gekregen en die zullen inmiddels wel allemaal verkocht zijn. 

Het hoeft echter geen probleem te zijn als je achter het net gevist hebt: de volgende generatie van de M3 en M4 wordt natuurlijk nog extremer. De Beierse motorfabriek plant een nog lichter basismodel en een sterkere motor. De auto staat op BMW's CLAR-bodemplaat en dat zorgt ervoor dat er verschillende materialen in verwerkt worden. De architectuur maakt gebruik van aluminium en versterkt staal en dat zorgt ervoor dat de basis voor de M3 als lichter is. Uiteraard gaat BMW ook een hoop koolstofvezel gebruiken om nog meer gewicht te lozen.

Voorin komt weer dezelfde drieliter zes-in-lijn met twinturbo's te liggen. Het blok krijgt echter de waterinjectie die we kennen van de GTS en dat zorgt ervoor dat de motor weer een stuk krachtiger wordt. Volgens Autocar gaat het blok nu meer dan 470 pk leveren, een toename van zo'n veertig paarden ten opzichte van nu (en 10 pk meer dan de CS).

BMW lijkt ervoor gekozen te hebben om geen xDrive in de auto te steken. Hulde! Pure achterwielaandrijving is lichter en hoort meer bij de M3. Overigens zijn er ook geruchten dat de auto wel vierwielbesturing gaat krijgen.

De ontwikkelingsafdeling denkt nog na over het toevoegen milde hybridemotoren. Als dat gebeurt kan een elektrische motor wat steun achter de versnellingsbak geven. Die versnellingsbak blijft gewoon een handmatige zesbak, met een optionele automaat.

Het duurt echter nog een jaar voordat we de auto in de showrooms kunnen aantreffen.