Audi RS6-E ABT heeft schokkend veel power: 1.018 pk

De Audi RS6 is al door veel bedrijven, waaronder ABT, aangepakt, maar niemand duwde er een elektromotor bij. Dat is nu veranderd, want tuner ABT heeft een zelfontwikkelde hybride aandrijving toegevoegd aan de ultieme plofkraakvluchtwagen.

ABT nam de modernste uitvoering van de Audi RS6 al een paar keer onder handen, en heeft de beste features die ze eerder bedachten in deze RS6-E verwerkt. Dat betekent dat de verbeterde engine control unit van ABT op de vierliter V8 zit en natuurlijk de veel rechtere uitlaatpijpen van ABT

Het was niet genoeg, want de Duitsers vonden het tijd om hybride toe te voegen aan het optiepakket. De 'ouderwetse' V8 krijgt nu hulp van een elektromotor die ze in de transmissietunnel hebben weten te verstoppen. De motor geeft een extra powerboost als je op de knop drukt. Het klinkt allemaal heel erg als de KERS-systemen die je in sommige raceklasses tegenkomt.

Wie op de groen knop op het stuur drukt krijgt plotseling de beschikking over 1.018 pk en 1.291 Nm. Dat is een toename van 288 pk ten opzichte van wat ABT tot nu toe voor je in petto had, en maar liefst 413 pk meer dan Audi meegeeft als de RS6 uit de fabriek rolt. Het geheel wordt aangedreven door energie uit een 13,6 kWu-batterij. Wie het gaspedaal vol intrapt en de groene knop ingedrukt houdt, wordt door de acceleratie flink in de sportstoel geduwd: nul naar honderd duurt 3,3 seconden (op zich maar een winst van 0,4 seconde op wat je normaal van ABT gewend was). De topsnelheid van het (vlucht)monster is 330 kilometer per uur.

ABT heeft natuurlijk niet alleen aan de techniek geknutseld, ook het uiterlijk is aangepast. Om te laten zien dat deze wagen extraspeciaal is, heeft hij een extralelijke wrap met de vormpjes van een printplaat erop gekregen. Daarnaast is de wielophanging wat verlaagd dankzij veren van H&R. Uiteraard konden nog grotere 21 inch wielen niet ontbreken.

Aan de binnenkant hebben de tuners gewerkt met groene accenten. Elektriciteit is immers 'groen', ook al is 330 kilometer per uur rijden dat niet. Het is nog niet bekend of er een productieversie komt, maar gezien het feit dat de milde hybride langzaam zijn intrede doet bij de sportmerken, is het niet vreemd om te voorzien dat ABT in de toekomst ook de elektrische hybridemotoren gaat tunen.

Een uitgebreide Duitse video ziet u alhier.