Pomphouders jammeren weer eens over Fastned

De sage rondom Fastned begint een beetje eentonig te worden. De ene keer klaagt de stekkerplaatsleverancier over pomphouders en de andere keer is het andersom. Vreemd, want ze hebben een gemeenschappelijke vijand: de Staat.

De Telegraaf brengt om de zoveel tijd een verhaal waarin de krant pomphouders aan het woord laat over Fastned. Vandaag was het tijd voor het verhaal van de tankstationeigenaar van het bekende A4-station bij Schiphol. Niet geheel toevallig is de opperpompbediende daar, Karin Kok, ook de voorzitter van de club van snelwegpomphouders in Nederland.

Kok is verbaasd over het feit dat Fastned steeds rechtszaken aanspant over het openen van een winkeltje bij hun oplaadplaats. En daarna willen ze de pomphouders ook nog eens tegenhouden in het opstellen van een stekkerstation bij het pompstation: "Fastned is vanaf het begin bezig met rechtszaken om pomphouders ervan te weerhouden ook laadpalen neer te zetten. Ze wil exclusiviteit afdwingen." Nogal wiedes, want Fastned mag ook geen tankstation naast de oplaadpalen neerzetten.

Vervolgens piept Kok dat ze het risico loopt haar eigen vergunning in 2020 te verliezen (terwijl haar bedrijf al sinds 1924 op die plek zit). "Heel erg jammer. Maar zo is het nu eenmaal." 

Blijkbaar hebben beide partijen zaken gedaan met een onbetrouwbare partner. Fastned is ervan uitgegaan dat ze een exclusieve gunning hadden voor oplaadstations. Ten onrechte, maar Rijkswaterstaat blijkt geen enkele moeite te hebben gedaan om het bedrijf te verwittigen van de rechtsongelijkheid die hun vergunning beheerste. 

Kok op haar beurt had een eeuwigdurende pacht voor het tankstation. Daar kwam de overheid in 2000 van terug. Lekker betrouwbaar. 

Het zou zowel Fastned, als de pomphouders sieren als ze niet elkaar zouden bestrijden via de media en de rechtszaal, maar gezamenlijk de overheid zouden aanpakken. Dat is immers de partij die zich (nooit) aan de eigen afspraken houdt en er altijd maar weer mee wegkomt. Kom op ondernemers, niet telkens zielig gaan zitten miauwen, maar handen uit de mouwen steken.

Voor de volledigheid: nog steeds zijn we uiterst sceptisch over de toekomst van Fastned. Als accu's straks goed genoeg zijn voor woon-werkverkeer in Nederland zal iedereen zijn batterijen 's nachts opladen en niet tijdens het rijden. Beter nog: als we straks allemaal in coole waterstofauto's rijden, heeft niemand nog een stopcontact nodig en kunnen we weer gewoon gaan tanken.