Singer onthult twee nieuwe creaties op Goodwood

De Singer Dynamics and Lightweight Studies worden al een paar maanden aangekondigd, maar het wachten is voorbij: ze zijn hier. De herinterpretaties van de Porsche 911 964 werden met hulp van Williams nog krachtiger en lichter: 507 pk en onder 1.000 kg.

In november gaf boutique Porscherestaurateur Singer ons al de renders van wat de Singer DLS nu is geworden. Een paar maanden eerder vertelden de Californische meesterknutselaars al wat voor motorisch wonder ze met Williams Advanced Engineering hadden gemaakt. De standaard zescilinder boxer van de 964 is omgetoverd in een monster dat 507 pk uitbraakt. Nu geven ze ons beeld van de hele auto en dit weekend zijn ze in het echt te bewonderen in Engeland.

De 3,6 liter cilinderinhoud is gegroeid tot 4,0 liter. De kleppen (vier per cilinder) zijn vervangen door titanium exemplaren, die worden aangestuurd door dubbele nokkenassen op beide cilinderbanken. De motor is extreem veel verlicht doordat Williams allerlei onderdelen door magnesium (en andere superlichte materialen) exemplaren verving. De smering is met een nieuw systeem verbeterd, wat ook weer invloed heeft op de koeling van de motor. Alles aan de motor is gebeurd met de medewerking van de oorspronkelijke ontwikkelaar: Hans Mezger.

Alleen de motor verbeteren heeft geen zin, dus pakte Singer in samenwerking met Williams ook de aerodynamica aan. Daarbij werd elk oppervlak van de auto opnieuw bekeken in computersimulaties. De opwaartse krachten aan de voorkant zijn opgeheven doordat Singer en Williams de inlaten van de oliekoeler aan de voorkant van de auto opnieuw vormgaven. 

De eendenstaart achterop de DLS is niet gewoon uit het rek gepakt. Ook deze vorm is opnieuw bekeken en geoptimaliseerd. Op het dak loopt nu een kanaal dat de lucht optimaal naar de spoiler op de motorkap begeleidt.

De lijst met aanpassingen en verlichtingen aan de auto is eigenlijk eindeloos en enorm indrukwekkend, maar te groot om integraal over te nemen. Wie dacht dat de beste 964 al bestond, moet nu opnieuw gaan kijken. De twee auto's die Singer nu al heeft gebouwd staan dit weekend in Goodwood op het Festival of Speed. Eén ervan (in Parallax White met een Norfolk Yellow interieur) wordt met nog zes andere Singers tentoongesteld op het veld voor Goodwood House. De ander zal meedoen aan de Michelin Supercar Paddock (waardoor hij ook de heuvelsprint zal doen): dat betreft een rode, om precies te zijn Heart Attack Red met een zwart interieur.