Vettel start vanaf pole, Verstappen pakt P4 in kwalificatie Duitsland

Pole position in Duitsland is voor Sebastian Vettel, terwijl Max Verstappen op de vierde plek start. Wereldkampioen Lewis Hamilton had al in Q1 een probleem waardoor hij naast Daniel Ricciardo achteraan van start gaat.

Sebastian Vettel heeft pole position gepakt voor de Grand Prix van Duitsland. De Duitser zag zijn grootste rivaal Lewis Hamilton in Q1 stilvallen met versnellingsbakproblemen en de Brit kon niet meer meedoen vanaf Q2. Mercedes-coureur Valtteri Bottas en Vettels teamgenoot Kimi Raikkonen completeren de top drie. Max Verstappen start morgen vanaf P4.

Na de regen van vanmorgen was de vraag of dezelfde weersomstandigheden ook in de kwalificatie aanwezig zouden zijn op de Hockenheimring. De regen blijft bij de start van de kwalificatie echter uit. We zien Sergey Sirotkin als eerste op de baan en hij laat als eerste een tijd noteren: 1:15,771. Niet veel later volgen zijn concurrenten en gaat de tijd van de Williams-coureur aan diggelen. 

Van de titelkandidaten is Kimi Raikkonen de eerste die een tijd laat noteren. De Fin rijdt halverwege Q1 de tot dan toe snelste tijd met 1:12,794. De tijd staat slechts een aantal tellen, want teamgenoot Sebastian Vettel is 24 duizendsten sneller. Later verbetert Raikkonen zijn tijd nog naar 1:12,505 en dat is goed voor de eerste plek.

Nadat ook beide Mercedessen aan de beurt zijn geweest, zijn beide Red Bulls buiten voor hun rondje. Ricciardo’s tijd is slechts goed voor een achtste plek, Verstappen is met 1:13,179 vierde. 

Haas-coureurs Romain Grosjean en Kevin Magnussen bleken ook op de Hockenheimring weer over goede pace te beschikken. Grosjean eindigt zelfs als vierde. Een logische verklaring kwam later over de boardradio van Sergio Perez. Het circuit is gedurende Q1 volgens Force India zeven tienden sneller geworden. 

Terwijl iedereen die rond de gevarenzone staat zijn snelste ronde probeert te rijden, zien we Lewis Hamilton tot stilstand komen. De viervoudig wereldkampioen heeft een versnellingsbakprobleem nadat hij van de baan raakte in de eerste bocht en kan zijn kwalificatie niet afmaken. 

Beide Saubers zijn aan het einde van de rit snel genoeg voor een deelname aan Q2. De grootste verliezer is Stoffel Vandoorne, die zich als laatste kwalificeert en dus andermaal verliest van teamgenoot Fernando Alonso. Ook Ocon verlaat de kwalificatie op P16. Het is de eerste keer sinds de Grand Prix van Monaco van vorig seizoen dat de Fransman in Q1 afvalt. 

Out: OCO/GAS/HAR/STR/VAN

In Q2 zien we Valtteri Bottas als een van de eerste de baan op komen. De Fin heeft nu de druk van Mercedes op zich, na de problemen van Lewis Hamilton in Q1. Het is Kevin Magnussen die Grosjean verslaat met 1:12,722 en een voorlopig eerste plaats pakt. De grote jongens zijn dan nog niet geweest. Als Bottas over start/finish komt, sloopt hij de tijd van Magnussen met 1:12,152.

Max Verstappen is de Hockenheimring opgekomen met de softband, in tegenstelling tot de ultrasofts van zijn concurrenten. Met een tijd die langzamer is dan Leclerc lijkt het alsof hij nog een keer moet. 

Marcus Ericsson verliest zijn Sauber in bocht 12 en zorgt voor een gele vlag en veel grind op de baan. Vettel en Raikkonen lijken mede daardoor niet aan de tijd van Bottas te komen. Niet veel later besluit de wedstrijdleiding een rode vlag te tonen vanwege het grind. Dat is onder andere jammer voor Verstappen, die zijn tijd aan het verbeteren was. 

Naast Hamilton zien we ook Daniel Ricciardo niet meer terug in deze kwalificatie. De Australiër heeft zijn MGU-K, energy store en control electronics vervangen voor deze Grand Prix. Dat moet hij bekopen met een gridstraf van twintig plaatsen. Het heeft dus geen zin voor hem om nog langer rond te rijden. 

Met het uitvallen van Ricciardo en Hamilton zijn de kansen voor de rest op een deelname aan Q3 toegenomen. Sauber is nog met twee auto’s in de race voor zo’n toegangskaartje. Marcus Ericsson gaat na de hervatting als eerste op zoek naar een goede tijd. Met 1:13,736 is hij sneller dan Alonso en staat hij virtueel in het laatste deel van de kwalificatie.

Max Verstappen heeft de ultrasoftband eronder geschroefd voor een betere tijd. De Nederlander staat met een op soft genoteerde tijd negende en zit dus in de gevarenzone. Verstappen rijdt 36 duizendsten langzamer dan Bottas en noteert de tweede tijd. Dan is de strijd om plek tien geopend. Alonso bijt zich, net als Ericsson en Sirotkin stuk op de tijd van Perez. Leclerc zit andermaal in Q3.

Out: ALO/SIR/ERI/HAM/RIC

De wolken hangen nog altijd boven de Hockenheimring, maar regen lijkt er niet te gaan vallen in het laatste deel van de kwalificatie. Kimi Raikkonen is de eerste die de baan op komt, met daarachter Vettel, Bottas en Verstappen. De Finse Ferrari-coureur laat 1:11,880 noteren. Dat kan harder, want in bocht 11 heeft de Fin een flinke fout gemaakt. Vettel verbetert die tijd dan ook met 1:11,539. Bottas is tweede en Verstappen vierde. 

Daarachter is Grosjean de snelste. De Fransman heeft Hulkenberg, Magnussen, Leclerc en Sainz achter zich. Perez heeft geen tijd laten noteren in de eerste run. Met nog iets minder dan drie minuten te gaan gaat het hele veld weer naar buiten voor een tweede run. Raikkonen is andermaal de eerste van de top vier die een tijd gaat laten noteren. Raikkonen gaat op 8 duizendsten van Vettel naar P2. 

Daarna is het de beurt aan landgenoot Bottas. De Mercedes-coureur pakt voorlopig pole position. Vettel moet zijn tijd nog zetten. Met 1:11,212 is de Duitser met afstand de snelste van het hele veld. Verstappen kwalificeert als vierde. 

Daarachter verslaat Magnussen de rest van het veld. Grosjean start zesde, voor Hulkenberg, Sainz, Leclerc en Perez.